Svijet
4

Kontroverzni tweet: Netanyahu zloupotrijebio smrt novinara da poredi Hamas i ISIL

Klix.ba
Na zvaničnom Twitter nalogu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua objavljena je fotografija koja je užasnula mnoge korisnike ove društvene mreže. Izraelski premijer je iskoristio fotografiju na kojoj ekstremisti ISIL-a ubijaju američkog novinara Jamesa Poleyja kako bi ih uporedio sa Hamasom.
Premijerov kontroverzni tweet uključivao je natpis "Hamas je ISIL, ISIL je Hamas". Tu je također stajala i rečenica: "Oni su neprijatelji mira, oni su neprijatelji svim civiliziranim zemljama".

Tweet je sadržavao i fotografiju na kojoj je američki novinar neposredno prije nego će mu ekstremisti odrubiti glavu, a ona je bila spojena sa još jednom forografijom na kojoj je Palestinac čije tijelo zakačeno na motocikl vuku kroz Gazu.

Nakon što su brojni korisnici Twittera žestoko reagirali optužujući Netanyahua da koristi brutalno ubistvo novinara Foleyja zarad širenja svoje propagande, post je obrisan.

Međutim, nešto kasnije je objavljena alternativna verzija iste poruke, samo je ovog puta umjesto fotografije s Foleyjem bio postavljen logo ISIL-a, piše The Jerusalem Post.