Černy šokirao Bruxelles
0

Kontroverzna umjetnička instalacija u Vijeću EU

FENA
Dio kontroverznog mozaika, koji je češko predsjedništvo Evropske unije postavilo u atriju Vijeća EU-a u Bruxellesu, a u kojem je Bugarska prikazana kao WC čučavac u utorak je prekriven crnim platnom.

Učinjeno je to na zahtjev Bugarske koja je protestirala zbog načina na koji je predstavljena u provokativnoj umjetničkoj instalaciji češkog autora Davida Černyja.

Instalacija postavljena u Vijeću EU-a slagalica je koju čine geografski oblici država Unije.

Italija je prikazana kao nogometno igralište, a svi igrači drže loptu u visini gaćica, preko Francuske stavljen je veliki natpis "u štrajku", Luksemburg je zlatna poluga na kojoj piše "rasprodaja", Rumunija je Drakulina kuća strave, Danska je prikazana kao lego-kocke, Švedsku predstavlja Ikein paket namještaja, Grčka je sva u požaru, Nizozemska je sva potopljena, a iznad vode se samo vide minareti nekoliko džamija, a Njemačku obilježavaju autoceste čija umreženost podsjeća na oblik kukastog krsta.

Velika Britanija, koja se smatra jednom od najeuroskeptičnijih članica Unije, jednostavno je izostavljena, a Češku predstavljaju kontroverzne izjave njezina predsjednika Vaclava Klausa, u kojima negira postojanje klimatskog zagrijavanja ili komentira Lisabonski ugovor, čiji je on protivnik.

Za prikaz Poljske iskorištena je poznata fotografija na kojoj se vidi kako američki vojnici postavljaju zastavu na otoku Iwo Jima 1945., ali su vojnici zamijenjeni svećenicima koji postavljaju zastavu u duginim bojama, što je zastava gay pokreta.

Običaj je da svako predsjedništvo u atriju Vijeća EU-a gdje se održavaju samiti i ministarski sastanci postavi neko umjetničko djelo, ali je to uvijek do sada prolazilo posve nezapaženo. Sa češkim predsjedništvom to se uveliko promijenilo.

Černy je prevario i češku vladu s kojom se dogovorio da će napraviti mozaik u kojem će svaka članica biti predstavljena prema stereotipima koji o njoj vladaju, a izbor stereotipa za svaku zemlju trebao je biti prepušten umjetniku iz dotične zemlje. Uz instalaciju, pripremljen je i popratni katalog s imenima i biografijama umjetnika iz zemalja članica i objašnjenjima zašto su izabrani upravo ti stereotipi.

Dva dana nakon što je instalacija postavljena u atriju Vijeća EU-a, prenosi Hina, tkriveno je da je Černy radio mozaik sam sa svoja dva prijatelja i da je izmislio i imena i biografije ostalih umjetnika.