Svijet
8

Kontroverzna teorija: Za uspon IDIL-a kriva je ekonomska nejednakost koju producira Zapad

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Nakon što je prošle godine objavio knjigu "Kapital u 21. stoljeću", ekonomista Thomas Piketty postao je jedan od najpoznatijih analitičara.

Piketty ima novu teoriju koja bi mogla izazvati veće debate nego njegova popularna i sjajno prodavana knjiga.

U tekstu za francuski Le Monde Piketty tvrdi da su ekonomska i društvena nejednakost glavni uzrok terorizma na području Bliskog istoka, uključujući i IDIL.

Prema njegovim navodima, zapadne zemlje upravo bi sebe trebale kriviti za tu nejednakost.

U cijeloj priči znatnu ulogu igra nafta. Ogromno bogatstvo koncentrisano je u rukama nekoliko zemalja u kojima živi tek 10-ak procenata ukupne populacije Bliskog istoka. To društveni i ekonomski sistem čini nestabilnim i pogodnim tlom za radikalizaciju.

"Ako pogledate prostor između Egipta i Irana u koji uključujem i Siriju, uočit ćete da samo nekoliko monarhija kontroliše između 60 i 70 posto ukupnog bogatstva pri čemu u tim zemljama živi tek 30 miliona od ukupno 300 miliona stanovnika na cijelom tom području", piše Piketty.

Iako ne navodi imena zemalja koje kontrolišu bogatstvo pretpostavlja se da Piketty misli na Saudijsku Arabiju, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate, Kuvajt, Bahrein i Oman.

Koncentracija bogatstva u rukama tako malog broja ljudi Bliski istok čini regijom s najvećom nejednakošću na cijeloj planeti.

Ostatak stanovništva živi u siromaštvu u nekoj vrsti "poluropstva", smatra Piketty.

Upravo ti uvjeti pogoduju razvoju ekstremizma, kao i ratovi koje su zapadne zemlje vodile na ovom području još od 1991. i Zaljevskog rata. Ti ratovi pogodovali su elitama i bogatstvo vraćali u njihove ruke.

Bogate zemlje na Bliskom istoku uglavnom su podržane od zapadnih zemalja, a Piketty smatra da se terorizam može poraziti upravo borbom protiv ekonomske nejednakosti.