Sunday Telegraph
0

Kontroverze oko klimatskih promjena

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Panel UN-a za klimatske promjene (IPCC), koji je već izložen kritikama na račun spornih zaključaka o topljenju ledenjaka na Himalajama, zasnovao je svoje tvrdnje o globalnom otopljavanju na jednoj studentskoj disertaciji i članku iz planinarskog časopisa, "otkriva" Sunday Telegraph.

Klimatski panel UN-a, čiji je cilj iznijeti i znanstvenu procjenu dokaza o postojanju klimatskih promjena, koristio je "anegdotske podatke" iznijete u studentskoj disertaciji i članku za svoju tvrdnju o ubrzanom topljenju snijega na planinama.

IPCC je već umiješan u spor oko znanstvene vrijednosti izvora koje je koristio za iznošenje svojih procjena i ovo će dodatno potkopati njegov kredibilitet, kao i znanstveni kredibilitet predsjedavajućeg dr. Rajendre Pachaurija, smatra Telegraph.

Ovaj list, koji je i ranije donosio kritičke osvrte na tvrdnje o postojanju klimatskih promjena, također u ironičnom tonu, piše o prvome, upravo objavljenom romanu dr. Pachaurija, uglavnom erotskog sadržaja, koji je, kako prenosi, napisao u pauzama sastanaka o klimatskim promjenama.

Sunday Telegraph u svom uredničkom komentaru piše da su svijetu potrebne pouzdane činjenice, a ne propaganda o klimatskim promjenama, i iznosi mišljenje da bi dr. Pachauri trebalo da se povuče s položaja kako bi znanstvenici mogli postići konsenzus o ovome važnom pitanju.

Dnevnik The Observer, nasuprot ovome, na naslovnoj stranici piše: "Ed Miliband objavljuje rat klimatskim skepticima", objasnivši da britanski ministar za prirodnu sredinu upozorava na opasnosti od negiranja postojanja klimatskih promjena i odustajanja od ciljeva za smanjenje emisije CO2.

Miliband kaže da je u redu zahtijevati rigoroznu provjeru podataka u klimatskim izvještajima, ali to ne znači da jedna pogreška dovodi u pitanje osnovnu ideju da povećanje razine CO2 dovodi do zagrijavanja planete.

Insistiranje na skepticizmu moglo bi potkopati podršku javnosti prema ionako već nepopularnim mjerama za smanjenje emisije CO2, kao što je povećanje računa za struju i grijanje, ili postavljanje "ružnih" turbina za korištenje snage vjetra.

Observer u zaključku članka prenosi mišljenje lorda Smitha, predsjedavajućeg Agencije za prirodnu sredinu, da se ledenjaci na Himalajama možda neće istopiti do 2035. (tvrdnja koju je Pachauri povukao), ali da se oni svakako tope, te da bi to moglo dovesti do ozbiljnih problema u dijelovima Azije u narednih sto i više godina.