Svijet
0

Kontroverza zbog "arapske" škole

FENA
Foto: AP
Foto: AP
U New York Cityju počela je nastava za milion učenika, no najviše pozornosti privlači jedna škola – prva državna škola u kojoj se, osim na engleskom, predaje i na arapskom jeziku. U nastavnom programu, kao obavezni predmeti navode se arapski jezik i arapska kultura.

Učenike ove škole pred ulazom su dočekali novinari i policijsko osiguranje. Pristaše ove škole kažu da ništa ne bi trebalo biti kontroverzno jer će se slijediti isti nastavni plan kao i u drugim školama u gradu, a jedina razlika je u tome što su arapski jezik i kultura obavezni.

U gradu od prije postoje dvojezične škole u kojima se, primjerice, uči i predaje na španskom, francuskom ili mandarinskom, jednom od jezika naroda Kine

No kritičari izražavaju bojazan da će učenici škole na arapskom biti indoktrinirani te podsjećaju da je bivši direktor odstupio s dužnosti kad je stao u odbranu majica s napisom 'Intifada', koje su nosili neki učenici.

Druga strana uzvraća tvrdnjom da zbog potreba američke nacionalne sigurnosti više Amerikanaca treba znati arapski jezik, javio je Glas Amerike.

Zanimljivo je da je novi direktor škole Jevrej, a da je tek manjina učenika arapskog ili muslimanskog porijekla.