Aerodrom u Washingtonu
0

Kontrolor leta prespavao slijetanje dva aviona

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Kontrolor leta na aerodromu Ronalda Reagana u Washingtonu u priznao je istražiteljima da je zaspao u noćnoj smjeni, pa je posada dvaju putničkih aviona bila prisiljena bez ikakve njegove pomoći prizemljiti letjelice na pistu.

"Kao bivši pilot, lično sam zgranut da taj kontrolor nije ispunio svoju obavezu da pomogne pri slijetanju ta dva aviona", izjavio je Randy Babbitt, upravitelj Savezne aviouprave (FAA) u saopćenju.

Babbitt, koji je suspendovao tog neidentifikovanog veterana kontrole leta s 20-godišnjim stažom, vodi istragu incidenta zajedno s Nacionalnim odborom za sigurnost prometa (NTSB).

Dva leta, jedan United Airlinesa i drugi American Airlinesa, sletjela su bez incidenta na Nacionalni aerodrom Ronalda Reagana u srijedu rano ujutro.

Posade nisu mogle stupiti u radiokontakt s kontrolnim tornjem radi uputa za slijetanje, pa su kontaktirale kontrolore u obližnjem objektu FAA-a, koji su im dali ostale informacije.

Incident na aerodromu, na koji se slijeće uz nisko nadlijetanje Pentagona i Bijele kuće na pistu koja gotovo uranja u rijeku Potomac, razljutio je dužnosnike u Washingtonu, koji su osjetljivi na svaki propust u vođenju zrakoplovstva od terorističkih napada na SAD 11. septembra 2001.

Kontrolor, koji je supervizor drugih kontrolora, rekao je istražiteljima NTSB-a da je zaspao na dužnosti na neko vrijeme. Prema NTSB-u, kontroloru je to bila četvrta noćna smjena zaredom, a u tornju je tada bio sam.