Svijet
0

Kontraverzni sistem provjere putnika

Sarajevo-x.com
Ukoliko Evropska komisija prihvati prijedlog za novi sistem provjeravanja putnika iz zemalja Evropske unije koji putuju u SAD, izuzetno osjetljive informacije o vjerskim uvjerenjima, političkim razmišljanjima pa čak i seksualnom životu bit će pristupačne američkim vlastima o ljudima koji ulaze u zemlju, piše britanski Guardian.

Evropska komisija je u završnoj fazi razmatranja novog sistema za provjeravanje putnika koji dolaze u SAD. Sistem nazvan „Passenger Name Record“ omogućit će američkim vlastima pristup privatnim informacijama o životu putnika koji dolaze u SAD.

Naime, sistem je uvezan sa američkim Odjeljenjem za nacionalnu sigurnost kako bi se na vrijeme suzbila prijetnja od terorističkih napada. No, kritičari vjeruju da bi ovaj sistem mogao imati neugodne posljedice za sve Evropljane koji namjeravaju posjetiti SAD.

Ukoliko se prijedlog prihvati, američka vlada će sve povjerljive informacije o evropskim posjetiocima u svojoj bazi podataka moći zadržati u toku narednih 15 godina. Evropski parlament je zabrinut zbog ishoda ovakvog sistema provjere putnika koji bi mogao ugroziti privatnost putnika te smatraju da postoji visok rizik moguće zloupotrebe ličnih podataka.