Posljedice katastrofe u Fukushimi
0

Kontaminirane ribe iz Japana stigle u SAD

Klix.ba
Ribe ulovljene u blizini kalifornijske obale su kontaminirane radioaktivnošću, a uzrok tome je prošlogodišnja nuklearna katastrofa u postrojenju Fukushima Daichii u Japanu, javlja BBC.

Ribe su kontaminirane najvjerovatnije u japanskim vodama, a nakon toga su stigle do kalifornijske obale. Ipak, naučnici tvrde da su i dalje pogodne za jelo. Ovaj slučaj pokazuje kako migracijske vrste mogu prenijeti zagađenje na velike udaljenosti.

"Ovo nam je lekcija kako tako udaljene eko-regije zapravo mogu biti povezane, iako ih dijele hiljade kilometara", rekao je Nicholas Fisher, profesor na Univerzitetu Stony Brook u New Yorku.

Fisher i njegove kolege su ispitivali mišićno tkivo 15 tuna koje su ulovljene u augustu 2011. godine u vodama blizu San Diega, samo nekoliko mjeseci nakon katastrofe u japanskoj nuklearnoj elektrani. Ribe su provele neko vrijeme blizu Japana, nakon čega su krenule na istok.

Analizom je utvrđeno povećanje nivoa radioaktivnog cezija, izotopa 134 i 137.

Cezij 137 je inače prisutan u morskoj vodi kao rezultat testiranja atomskog oružja, ali cezij 134 se može povezati direktno sa Fukushimom. Za prisustvo ovog izotopa nema drugog objašnjenja.

Ova će vijest privući veliku pažnju, jer se tuna lovi u hiljadama tona godišnje, ali eksperti tvrde da razloga za strah nema.