Svijet
0

Kontaktna grupa priznala Libijsko prijelazno vijeće

FENA
Kontaktna grupa o Libiji priznala je u potpunosti Nacionalno prijelazno vijeće, politički organ libijskih pobunjenika, kao "legitimnu državnu vlast" zemlje, izneseno je u jednom izvatku iz konačne deklaracije sa sastanka ove grupe u petak u Istanbulu.

"To znači da ćemo odmrznuti određena sredstva koja pripadaju libijskoj državi pošto će Vijeće odsada vršiti tu odgovornost", objasnio je novinarima francuski ministar Alain Juppe, na margini sastanka.

Vijeće sigurnosti UN-a usvojilo je u februaru ekonomske sankcije protiv režima u Tripoliju, uključujući i zamrzavanje imovine porodice i osoba bliskih pukovniku Moammaru Gaddafiju. Nacionalno prijelazno vijeće tražilo je da se imovina vrati pobunjenicima.

Grupa je također tražila da pobunjenici odmah počnu raditi na uspostavljanju prijelazne vlade, izneseno je u ovom dokumentu koji je jedna delegacija podijelila nekolicini novinara.

Kontaktna grupa je ponovo tražila odlazak s vlasti pukovnika Gaddafija.

"Gaddafi mora napustiti vlast po određenim etapama, koje će biti javno objavljene", napisale su u konačnoj deklaraciji zemlje saveznice u intervenciji u Libiji, prenosi AFP.