Svijet
0

Kontakt grupa prihvatila prijedlog Steinmeiera o Kosovu

FENA
Frank-Walter Steinmeier
Frank-Walter Steinmeier
Na jučerašnjem sastanku Kontakt grupe u Beču, koji je bio posvećen daljnjim koracima u procesu rješavanja statusa Kosova, podržan je prijedlog šefa njemačke diplomatije Frank-Waltera Steinmeiera da u budućim pregovorima Beograda i Prištine posreduje "trojka" - EU, SAD i Rusija.

Direktori odsjeka za Balkan ministarstava vanjskih poslova SAD-a, Rusije, Italije, Njemačke, Francuske i Velike Britanije ocijenili su da je taj prijedlog prihvatljiv za nastavak pregovora Beograda i Prištine, saznaje se iz krugova zemalja učesnika jučerašnjeg sastanka. Time je definitivno odbačena mogućnost da pregovorima predsjedava dosadašnji izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, koji inače nije prisustvovao jučerašnjem sastanku, niti predstavnici njegovog ureda u Beču.

Na sastanku iza strogo zatvorenih vrata, u ambasadi Njemačke, dogovoreno je i da pregovori počnu u što skorijem roku, najvjerovatnije krajem augusta, rečeno je Tanjugu.

Prema saznanjima agencije u Beču, učesnici sastanka, međutim, nisu uspjeli da se slože oko dužine predstojećih pregovora. Rusija se zalaže da se pregovori vremenski ne ograničavaju, dok ostale članice smatraju da ih treba ograničiti na 120 dana.

Sljedeći sastanak Kontakt grupe i daljnji koraci u pregovaračkom procesu bit će dogovoreni narednih dana u prijestolnicama zemalja članica ovog tijela.

Dvoiposatni sastanak kome je prisustvovao i izaslanik EU za Kosovo Stefan Lehne bilo je prvo okupljanje Kontakt grupe poslije odluke SAD-a i grupe evropskih zemalja da, suočene s prijetnjom ruskog veta, odustanu od pokušaja da se u Vijeću sigurnosti UN-a usvoji rezolucija o Kosovu.

Sastanak u Beču uslijedio je dva dana poslije sastanka ministara vanjskih poslova Evropske unije, koji su naznačili pravce u kojima bi Kontakt grupa trebalo da se kreće u definiranju toka procesa rješavanja kosovskog pitanja. Za razliku od prethodnih nekoliko sastanka Kontakt grupe, koji su održani u krnjem sastavu, u Beču je prisustvovao i predstavnik Ruske Federacije.