Svijet
0

Kontakt grupa bez Rusije postigla dogovor o rezoluciji UN-a o Kosovu

FENA
Pariz
Pariz
Na sastanku Kontakt grupe u Parizu, kome nije prisustvovao predstavnik Rusije, izražena je volja da se postigne dogovor o rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a, kojom bi se odobrio plan Martija Ahtisaarija.

Prema saopćenju francuskog ministarstva vanjskih poslova, predstavnici zemlje domaćina, Italije, Njemačke, Britanije i SAD "potvrdili su spremnost da bez odgađanja nastave pregovore u Vijeću sigurnosti kako bi se postigla saglasnost o rezoluciji koja bi omogućila sprovođenje prijedloga Marttija Ahtisaarija", javio je BBC.

Učesnici su, kako se navodi, ponovo potvrdili podršku Ahtisaarijevim prijedlozima, ocjenjujući da je to "jedino rješenje koje može da osigura stabilnost na Kosovu i jasnoću potrebnu da bi se okrenulo budućnosti".

Rusija, članica Kontakt grupe, odlučno se protivi Ahtisaarijevom planu i nije poslala svog predstavnika na sastanak u Parizu.

Uoči sastanka, treći čovjek američkog State Departmenta Nicholas Burns, izjavio je da je Ahtisaarijev plan, odnosno nezavisnost Kosova, jedina opcija.

Burns je dodao kako je potrebno da se status Kosova riješi rezolucijom UN-a, te da SAD i Evropa treba da ostanu ujedinjeni u tom stavu i da uvjere Rusiju da je to jedini mogući put.

Saradnik Instituta za međunarodne odnose u Parizu Philippe Moreault de Farget kaže kako Zapad ne može da donese odluku o nezavisnom Kosovu bez Rusije.

"Za Zapad je nemoguće, ili skoro potpuno nemoguće da povuče takav potez bez Rusije. Ako Kosovu daju nezavisnost bez pristanka Rusije, to će izazvati ozbiljnu krizu. Ne bi došlo do novog hladnog rata, ali bi nastala situacija nekog poluhladnog rata. Zbog toga mislim da će evropske zemlje tražiti nekakav srednji put. Reći će - mi smo za nezavisnost, ali radi evropske stabilnosti i bezbjednosti nezavisnost Kosova mora da se dobije uz saglasnost Rusije. Mislim da će pregovori potrajati i da Kosovo u narednih nekoliko sedmica, možda i mjeseci neće dobiti nezavisnost", kazao je Moreault

Lideri Srbije u utorak su ponovili da se nikada neće odreći Kosova u zamjenu za eventualno članstvo u NATO-u ili EU.

Predsjednik Boris Tadić izjavio je da Srbija neće odustati ni od Kosova, ni od svoje evropske budućnosti, te da odbacuje bilo kakve kompenzacije za izgubljenu teritoriju.

Bilo bi, po riječima Tadića, štetno ako bi bilo koja zemlja priznala nezavisnost Kosova bez odgovarajuće rezolucije UN-a.

Ton izjave predsjednika Srbije blaži je od onog koji je u ponedjeljak upotrebio premijer Vojislav Koštunica, ali je poruka ista.

Koštunica je, reagujući na izjave predsjednika Busha u Tirani i Sofiji, poručio da Amerika ne može da poklanja nešto što nije njeno vlasništvo. Amerika mora da pronađe drugi način za ispoljavanje svoje naklonosti i ljubavi prema Albancima umjesto što ih daruje srpskim teritorijama, dodaje premijer Srbije.