Svijet
0

Konsultacije za pripremu direktnih pregovora u New Yorku

FENA
New York
New York
U Londonu će danas i sutra međunarodna posrednička "trojka" nastaviti konsultacije s delegacijama pregovaračkog tima Srbije i pregovaračkim timom kosovskih Albanaca u novoj fazi pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova, pred očekivani susret u New Yorku krajem mjeseca.

"Trojka", sastavljena od predstavnika Rusije, SAD-a i EU, večeras će se sastati s delegacijom iz Beograda koju predvode ministar za Kosovo Slobodan Samardžić i ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Samardžić je uoči odlaska u London najavio je da će delegacija srpskog pregovaračkog tima predstaviti svoj prijedlog dnevnog reda za direktne pregovore sa timom kosovskih Albanaca, odnosno izložiti viđenje tema o kojima bi trebalo pregovarati.

On je objasnio da tema oko statusa južne srpske pokrajine ima pet podtema, koje će izložiti u Londonu.

"Očekujemo da nas 'trojka' pažljivo sasluša i da usvoji naše prijedloge. Tražit ćemo od njih i da albanska strana dan kasnije izloži svoje prijedloge pregovora, a ne samo da govori o apstraktnom programu statusa pokrajine. Očekujemo da ćemo se malo približiti početku procesa i da će se on odvijati na normalan i očekivan način", podvukao je Samardžić.

Ministar za Kosovo rekao je da od sljedećeg susreta u New Yorku, nakon londonskog, ne bi trebalo očekivati neke konkretne rezultate, već samo načelno opredjeljenje za proces pregovora.

"Pravi pregovori počet će u oktobru", naglasio je Samardžić, ponovivši da će u Londonu, biti nastavljene konsultacije započete u Beču prošlog mjeseca.

Pored Samardžića, drugi koopredsjednik delegacije državnog tima Srbije, u Londonu bit će ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić.

Pregovarački tim kosovskih Albanaca finalizirao je dokument "o dobrosusjedskim odnosima" koji će predstaviti na susretu sa "trojkom" u srijedu, 19. septembra.

Članovi kosovskog pregovaračkog tima su ocijenili, kako su prenijeli mediji na albanskom, da dokument predstavlja "viziju o državnim odnosima sa Srbijom poslije određivanja statusa, a ne signal da je Priština spremna na nove ustupke u vezi statusa".

Šef pregovaračkog tima kosovskih Albanaca Fatmir Sejdiu je rekao da je, bez obzira na signale koje šalje Beograd, za Prištinu važno da ponudi "viziju za buduće dobrosusjedske odnose".

"Na najbolji mogući način ćemo predstaviti ono za što imamo mandat i reći ćemo da se o nezavisnosti Kosova ne može pregovarati. Za nas je značajno da Kosovo bude značajan faktor za produkciju stabilnosti u regionu. Naš je interes da imamo dobrosusjedske odnose sa svim okolnim zemljama, pa tako i sa Srbijom", rekao je Sejdiu nakon sjednice tima.

U ekipi kosovskih Albanaca pored Sejdiua bit će i kosovski premijer Agim Čeku, predsjednik Skupštine Kolj Beriša i lideri opozicionih stranka kosovskih Albanaca.

Sastanak u Londonu s međunarodnom posredničkom "trojkom" organiziran je pred očekivane direktne pregovore Beograda i Prištine u New Yorku 28. septembra.