Svijet
0

Konsultacije o Kosovu u Vijeću sigurnosti UN-a bez pomaka

FENA
U Vijeću sigurnosti Svjetske organizacije – iza zatvorenih vrata - održane su neformalne konsultacije o Kosovu i razmotreni izvještaji o radu UNMIK-a koji je u pismenoj formi podnio generalni sekretar Ban Ki-moon, kao i izvještaj o provođenju standarda na Kosovu, koji je predstavio šef UNMIK-a Joachim Ruecker.

Ban Ki-moon je u svom izvještaju upozorio da odgađanje odluke o statusu Kosova ugrožava napredak postignut nakon 1999., uz ocjenu da prijedlog specijalnog izaslanika Marttija Ahtisaarija, koji nudi nadgledanu nezavisnost Kosovu, kako je naveo, "sadrži prave elemente za održivo rješenje".

Joachim Ruecker zalaže se za što skorije rješenje statusa, a njegovo zalaganje podudara se sa stavom zapadnih saveznika - Sjedinjenih Država i EU - koji su pred vijeće do sada iznijeli četiri nacrta rezolucije o Kosovu – u dva posljednja predloženo je da se pregovori produže četiri mjeseca.

Američki ambasador pri UN-u Zalmay Khalilzad izjavio je u ponedjeljak da SAD planira ove sedmice u Vijeću sigurnosti UN-a predstaviti nacrt nove rezolucije o Kosovu. On je poslije konsultacija o Kosovu u VSUN ocijenio da će narednih 10 dana biti odlučujući za ulogu VSUN u rješavanju statusa Kosova.

"Radit ćemo s našim kolegama na tome da se rezolucija predstavi ove nedjelje", rekao je Khalilzad novinarima i dodao da očekuje da se zatim u periodu od nedjelju dana postigne saglasnost o nacrtu rezolucije.

Na konferenciji za novinare on je precizirao da bi nacrt rezolucije trebalo da bude predstavljen "u narednih nekoliko dana".

"Naš stav je da je potrebno da se donese odluka relativno skoro i da će na jedan ili drugi način biti promjene statusa Kosova u pravcu nezavisnosti", rekao je američki diplomat. Kineski ambasador pri UN-u Wang Guandya rekao je poslije jučerašnjih konsultacija da su razlike ostale i da je potrebno još vremena da se usklade stavovi koje su učesnici iznijeli u diskusiji.

"Iz komentara članica čini se da razlike još postoje, da su članice i dalje podijeljene i mislim da nam je potrebno još vremena", rekao je Wang novinarima.

On nije želio da kaže da li se većina članica izjasnila za plan o nadziranoj nezavisnosti Kosova izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija, a manjina protiv, ali je ponovio da razlike ostaju. Wang je rekao da nije bilo riječi o rokovima za novu rezoluciju. Kineski ambasador, koji ovog mjeseca predsjeda VSUN, rekao je da je važno što su predstavnici članica VS govorili o mogućnosti nastavka pregovora.

On je rekao da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova sigurno ne bi bila formula koju bi VSUN želio da vidi. "Nisam siguran da je to formula koju žele da vide u VSUN. Važno je da dvije strane dođu do dogovora i da VSUN može da odobri zajedničku formulu. To bi bio idealan način", rekao je kineski diplomat, prenio je Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, kineski stav je, kao što je i ranije iznijeto, da ako dvije strane mogu da postignu dogovor onda za Kinu nema političkih i pravnih prepreka da podrži takvo rešenje.

SAD je spreman da da još vremena za pregovore o Kosovu kako bi se postigao konsenzus o budućem statusu Kosova, rekao je u ponedjeljak predstavnik State Departmenta Sean McCormack. On je rekao da se SAD zalaže za nezavisnost kao rješenje za Kosovo i da želi da uvjeri Rusiju da se tome ne protivi u VSUN.

"Želimo da okupimo što više strana, uključujući Ruse, u tom procesu, ali ne treba da bude dileme oko toga šta mi vidimo kao konačni rezultat", rekao je on.

On je dodao da je SAD spreman da prihvate nekoliko nedjelja ili mjeseci za pregovore.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kaže da bilo koja rezolucija o Kosovu u VS Ujedinjenih nacija neće proći ako ne bude imala podršku Srbije.

Ruski ministar vanjskih poslova je posle ministarskog sastanka u kirgistanskoj prijestonici Biškeku rekao novinarima da je stav njegove zemlje prema statusu Kosova dobro poznat i da se zasniva na međunarodnom pravu. Svaka odluka o Kosovu, rekao je Lavrov, moguća je jedino na osnovu sporazuma dvije strane direktno umiješane u spor. Složene historijske okolnosti su okrenule kosovske Albance, koji su tokom 20. vijeka postali većina u pokrajini, protiv Srba, koji važan dio svoje historije povezuju s Kosovom. Sjedinjene Države i njihovi evropski saveznici su pripremili nacrt rezolucije na osnovu kojeg se dvjema stranama daju četiri mjeseca za dogovor o statusu pokrajine. Ukoliko se strane ne dogovore, tvorci nacrta bi podržali nezavisnost Kosova uz međunarodni nadzor. Sergej Lavrov međutim naglašava da nijedna rezolucija Ujedinjenih nacija o Kosovu ne može da prođe bez pristanka Srba. Iako nije otvoreno rekao da bi Rusija u tom slučaju u VS iskoristila pravo veta, ruski ministar je jasno nagovijestio da bi njegova zemlja uradila upravo to.

Visoki predstavnik Evropske unije Javier Solana razgovarat će danas u Bruxellesu s generalnim sekretarom UN-a Ban Ki-moonom o "najnovijim zbivanjima na Balkanu, uključujući pitanje statusa Kosova". Solana će poslije susreta s Ban Ki-moonom, popodne o problemu statusa Kosova razgovarati i s ministrom vanjskih poslova Srbije Vukom Jeremićem. Visoki predstavnik EU i Jeremić razmijenit će mišljenje i o jačanju odnosa Srbija - EU.

Državni podsekretar SAD-a za Evropu Daniel Fried u ponedjeljak je u Prištini poslije sastanka sa kosovskim zvaničnicima rekao da SAD podržava prijedlog za održanje nove runde pregovora, ograničene u vremenu i sa nadziranom nezavisnošću kao krajnjim rezultatom.

"Moja vlada smatra da je najbolji put naprijed: ograničeni period pregovora koji će se završiti najboljim rezultatom za sve ljude ove zemlje", rekao j Fried.

On je rekao da je najvjerovatnije "da će biti pregovora, kao i da će se saznati i rok za pregovore".

"Kako je predsjednik Bush rekao: na kraju krajeva, rezultat će biti nadzirana nezavisnost za Kosovo i provođenje Ahtisaarijevog plana", rekao je Fried.

On nije odgovorio na pitanje šta će se desiti ako Srbija ne prihvati pregovore kada se zna da će rezultat biti nezavisnost, ali da će u utorak razgovarati o svemu sa vlastima u Beogradu.

"Ali, želim reći srpskoj zajednici na Kosovu da nema dobrog rješenja ako ono ne pruža dom za kosovske Srbe, za njihovo historijsku i kulturnu baštinu", kazao je Fried i dodao da "ono što se zove 'srpstvo Kosova' treba da se poštuje.