Svijet
0

Konsultacije o Kosovu se nastavljaju

FENA
Diplomati iz nekoliko zapadnih zemalja u Vijeću sigurnosti rade na novom nacrtu rezolucije o Kosovu, koji bi bio prihvatljiviji za Rusiju.

Kako iz sjedišta UN-a javlja Reuters, među idejama koje su u opticaju je produženje pregovora za 150 dana, nakon čega bi Vijeće sigurnosti razmotrilo eventualni napredak koji su dvije strane postigle.

Zapadni diplomati napominju, dodaje Reuters, da ostaju privrženi nezavisnosti kao konačnom ishodu tog procesa.

U međuvremenu, u izvještaju koji je pripremio za sjednicu Vijeća sigurnosti koja će se održati u ponedjeljak, generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorava da bi napredak koji je na Kosovu ostvaren od 1999. godine mogao da bude doveden u pitanje ako se uskoro ne utvrdi status pokrajine.

Stoga bi to pitanje trebalo da bude prioritet Vijeća sigurnosti i međunarodne zajednice, napominje Ban Ki-moon.

Šef njemačke diplomatije Frank Walter-Steinmeier je, poslije razgovora s kolegom iz Srbije Vukom Jeremićem u Berlinu, priznao da su pregovori o novoj rezoluciji u VS zapali u ćorsokak.

"Ja sam jasno stavio do znanja da je za upućivanje evropske misije koja bi garantirala sigurnost na Kosovu potrebna rezolucija Vijeća sigurnosti. Bez međunarodnopravne osnove, to bi bilo jako teško", rekao je Steinmeier.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić je rekao da, što se Kosova tiče, postoje dva puta.

Jedan je da se zaobiđe VS, što ne bi bilo prvi put i što, po mišljenju Srbije nije najbolje rešenje.

Druga alternativa je, prema Jeremićevim rečima, da se nađe rješenje koje bi dobilo podršku u VS.

"Ako međunarodna zajednica odluči da krene tim putem, Srbija će biti konstruktivan i odgovoran učesnik u tim naporima. Najvažnije je da se nađe miroljubivo rješenje, jer postoje prijetnje destabilizacije. Ne smijemo, ni na kraći ni na duži rok, da dozvolimo bilo kakvu nestabilnost. Zato je neophodno da se nastavi politički proces", upozorio je u Berlinu srpski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Inače, u okviru vlastite diplomatske ofanzive s ciljem da Kosovo što prije dobije nezavisnost, u Berlin bi danas trebalo da stigne pregovarački tim Prištine - dok ministar Jeremić nastavlja svoju intenzivnu aktivnost posjetom Podgorici.

Riječ je o prvoj posjeti šefa srpske diplomatije Podgorici - a prethodno je od beogradskih zvaničnika Crnu Goru protokolarno posjetio predsjednik Srbije Boris Tadić.

Bilo je to prošle godine kada je Crna Gora postala nezavisna država.