Svijet
0

Konsultacije članica EU o Kosovu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ma koliko tokom vikenda izgledalo da je u Bruxellesu sve spremno za zajedničku reakciju EU na jučerašnju Ustavnu deklaraciju o proglašenju nezavisnosti Kosova, ministri vanjskih poslova 27-orice su do kasno sinoć usaglašavali zajednički stav.

Međutim još nije izvjesno da li će se na redovno zasjedanje Vijeća danas izaći sa deklaracijom, zaključcima ili preporukom.

Izostalo je i, iz više izvora, jučer najavljivano ishitreno priznavanje nezavisnosti Kosova od velike četvorke EU – Francuske, Njemačke, Britanije i Italije, što je kao mogućnost u nedjelju najavljivano iz više dobro obaviještenih diplomatskih izvora.

Evropska unija će zato na današnjem sastanku šefova diplomatija pokušati da pronađe zajednički odgovor na nedjeljnu Deklaraciju o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova. Države članice će, kako se očekuje, prihvatiti činjenicu proglašavanja nezavisnosti i izraziti spremnost Unije da odluku o priznavanju prepusti samostalnom odlučivanju svake od njenih članica i kandidata za članstvo.

Rezultat je to činjenice da su vlade pojedinih članica, poput Kipra, Grčke, Španije, Rumunije i Slovačke prošle sedmice najavile da neće priznati jednostranu odluku vlasti u Prištini prije svestranih konsultacija u vlastitim institucijama i sa partnerskim državama.

Očekuje se, međutim, da će na današnjem sastanku u Bruxellesu, kojim će predsjedavati slovenački šef diplomatije Dimitrij Rupel, ministri EU usvojiti političku izjavu kojom će se potvrditi zajedničko opredeljenje za evropsku perspektivu Kosova u koje je do sada uloženo oko 1,6 milijardi eura.

Evropskoj komisiji će se također dati u zadatak da sagleda nove mogućnosti poticaja za stvaranje pravnog sistema, razvoj demokratskih institucija i uvođenje evropskih standarda.

Ovaj ponedjeljak će u svakom slučaju i za Evropsku uniju i za Srbiju i za Kosovo, ali i za njihove političke partnere i saveznike, biti "pametniji" od jučerašnjeg dugo najavljivanog, pa samim tim i ni po čemu senzacionalnog, nedjeljnog dana.