Istanbul
0

Konstruktivni pregovori o iranskom nuklearnom programu

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Pregovori između Irana i grupe država 5+1 o nuklearnom programu Irana već u prijepodnevnim satima postali su konstruktivni, a popodne će biti nastavljeni bilateralnim sastancima, izjavio je Michael Mann, glasnogovornik visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove i sigurnost Catherine Ashton u pauzi za ručak sastanka koji je jutros počeo u Istanbulu, javila je agencija Anadolija.

Mann je naglasio da se pregovori odvijaju u pozitivnijoj atmosferi nego prošle godine.

Rekao je kako na prvom sastanku u 15 mjeseci iranski pregovarač Said Dželili nije postavljao uvjete kao na prethodnome sastanku početkom 2011.

Glasnogovornik je izjavio da su prošlogodišnje mjere poduzete na izgradnji povjerenja još u toku, a na prijepodnevnim sastancima u Istanbulu razmatrani su i novi prijedlozi.

Mann je najavio konferenciju za novinare Ashtonove nakon današnjih sastanaka.

Pregovori u Istanbulu počeli su u subotu ujutro sa željom da se ublaže strahovi oko novog rata na Bliskom istoku. Nije vjerojatno, javlja Reuters, da će na tim razgovorima biti ostvaren znatan napredak, ali zapadni se diplomati nadaju spremnosti Teherana na razgovore o biti problema. Takav bi ishod mogao, barem zasad, smiriti strah od izraelskog preventivnog napada na iranska atomska postrojenja.

Obje su strane izjavile kako su spremne sarađivati, iako Zapad misli da Iran želi proizvesti nuklearno oružje, a službeni Teheran priznaje isključivo nakanu mirnodopske upotrebe nuklearne energije.

Uoči sastanka zapadni su diplomati govorili kako bi bili zadovoljni i samo zakazivanjem novoga kruga razgovora, možda idući mjesec u Bagdadu.