Svijet
0

Konstituirana nova Skupština Srbije

FENA
U Beogradu je u srijedu konstituirana nova Skupština Srbije, nakon parlamentarnih izbora koji su provedeni 21. siječnja.

Prvom sjednicom, koja je posvećena raspravi o prijedlogu nove rezolucije o Kosovu u kojem odlazeća Vlada Srbije predlaže odbacivanje prijedloga o statusu Kosova izaslanika Ujedinjenih naroda za Kosovo Marttija Ahtisaarija, predsjeda najstarija zastupnica u novom sazivu Borka Vučić, u javnosti poznata kao najpouzdanija bankarka pokojnog predsjednika Srbije, haškog optuženika Slobodana Miloševića.

Sjednici prisustvuju i predsjednik Srbije Boris Tadić, odlazeći premijer Vojislav Koštunica i njegovi ministri, kao i članovi srbijanskog pregovaračkog tima za pitanje Kosova.

Srpska radikalna stranka, čiji su zastupnici na konstituirajuću sjednicu došli odjeveni u majice s likom svoga vođe, haškog optuženika Vojislava Šešelja, najjača je u novom sazivu parlamenta s 81 od ukupno 250 mandata.

Demokratska stranka Borisa Tadića ima 64 mjesta u parlamentu, koalicija Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice i Nove Srbije Velimira Ilića 46 mandata, G17 Plus Mlađana Dinkića 16, isto kao i Socijalistička partija Srbije, te koalicija Liberalno demokratske partije Čedomira Jovanovića, Građanskog saveza Srbije Nataše Mičić, Socijaldemokratske unije Žarka Koraæa i Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka, koja ima 15 mjesta u Skupštini Srbije.

U parlament su ušle i stranke manjina, pa Koalicija za Sandžak Sulejmana Ugljanina ima dva zastupnika, Savez vojvođanskih Mađara tri, te Unija Roma Srbije, Romska partija i Koalicija Albanaca Preševske doline po jednog zastupnika.

Od dana konstituiranja parlamenta, počinje teći tromjesečni rok za formiranje nove vlade Srbije, a u slučaju da se to ne dogodi, Skupština će biti raspuštena i raspisani novi izbori.