Svijet
15

Konobari u Indiani mogu odbiti uslužiti gay osobe zahvaljujući novom zakonu

Klix.ba
Konobari u američkoj državi Indiani ne moraju uslužiti gay osobe, cvjećari im mogu odbiti prodati cvijeće, privatni ljekari mogu odbiti da ih liječe, a sve zahvaljujući novom zakonu koji je izazvao zgražanje, val kritika i zabrinutost te populacije.

Guverner Indiane Mike Pence je za Wall Street Journal kazao da je Zakon o religijskim slobodama grubo i pogrešno shvaćen.

"Mrzim diskriminaciju", napisao je negirajući tvrdnje da zakon limitira prava homoseksualnih osoba.

Ove mjere daju pravo firmama i grupama da izraze svoja religiozna uvjerenja u onome što rade, odnosno u poslu.

Guverner Indiane je na meti napada nakon što su korporacije, sportske institucije i veliki broj poznatih ličnosti upozorili na to da biznismeni sada imaju licencu da diskriminiraju homoseksualne osobe. Zakon je izglasan prošle sedmice i prema njemu je država spriječena da prisiljava ljude da pružaju usluge onima koji istaknu da su u suprotnosti s njihovim religijskim shvatanjima.

Kritičari vjeruju da to protivnicima istospolnih brakova, koji su postali legalni u Indiani prošle godine, omogućava da nastave iskazivati protivljenje drugim sredstvima.

Dok jedni tvrde kako će se protivnici "obrušiti" na homoseksualce, pristalice zakona kažu da je njegova svrha religijska sloboda bez izuzetka.

"Mrzim diskriminaciju. Vjerujem u zlatno pravilo da ne radite drugima ono što ne biste željeli da drugi rade vama. Da sam u restoranu i vidim kako vlasnik odbija poslužiti gay par, tamo više ne bih jeo. Da mi je kao guverneru Indiane predstavljen zakon koji legalizira diskriminaciju gay osoba ili grupa, stavio bih veto na njega", rekao je Pence.

U cijeli slučaj uključila se i Bijela kuća te Senat koji će istražiti mogućnost ugrožavanja prava homoseksualnih i drugih osoba.

Guverner Connecticuta Dan Malloy potpisao je naređenje kojim se zabranjuju putovanja o trošku države u Indianu i druge države koje imaju sličan zakon.