Zaplijenjena i pakovanja lazanja
0

Konjetina pronađena u mljevenom mesu u Italiji

SRNA
Konjetina je pronađena u šest tona mljevenog mesa označenog kao govedina, dok je 2.400 pakovanja lazanje bolonjeze zaplijenjeno iz kompanije na sjeveru Italije.

Proizvode je pakovala italijanska grupacija "Primia", čije je sjedište u gradu San Giovani u Brescia, nedaleko od Bologne.

Italijansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da će 26 tona kuvanih i zamrznutih goveđih obroka biti vraćeno.

Ovo su prvi pozitivni rezultati ispitivanja na tragove konjetine u govedini od izbijanja skandala tokom prošlog mjeseca.

Nešto ranije su italijanske vlasti saopštile da nisu pronašle tragove konjetine u pakovanjima govedine zalijenjene prošle sedmice švajcarskog proizvođača "Nestle".

Iz kompanije "Nestle" početkom sedmice saopćeno je da sa tržišta povlače dvije vrste tjestenine sa govedinom iz supermarketa u Italiji i Španiji, pošto su ispitivanjem pronađeni tragovi konjske DNK. Švicarska kompanija navela je da je problem otkriven kod firme "H.J. Šipkea", koja vrši nabavku za njemačko tržište.

Drugi njemački nabavljač "Drystem" okrivljen je za povlačenje konzerviranog gulaša koji je prodavao lanac supermarketa "Lidl" u Njemačkoj i Skandinaviji.

Firmu "Vosko", koja je treći njemački nabavljač, optužila je kompanija iz Lihtenštajna "Hiklona" za isporuku govedine "zaražene" konjetinom u tjesteninama povučenim iz Austrije i Njemačke.

Njemačko Ministarstvo za pitanja potrošača sinoć je saopćilo da su pronađeni tragovi DNK-a konja u 67 od 830 ispitanih prehrambenih proizvoda.

Istaknuti član vladajuće stranke Angele Merkel Hrišćansko demokratske unije (CDU9 Hartwig Fischer rekao je njemačkom dnevniku "Bild" da bi proizvode u kojima je pronađena konjetina trebalo dati siromašnijim slojevima društva.

BBC navodi da je njegova izjava naišla na odobrenje, uključujući i ministra za razvoj Dirka Nibela, koji je rekao da je u svijetu gladno 800 miliona ljudi, te da i u Njemačkoj ima osoba sa finansijskim poteškoćama.

Opozicija je njihovu zamisao odbacila kao apsurdnu i uvredu za siromašnije, ali je predstavnik Evangelističke crkve u Njemačkoj Bernhard Felmberg podržao ovaj prijedlog, navodeći da, ukoliko se dokaže da je sporna hrana jestiva, onda ne bi trebala da bude bačena.