SAD
0

Kongresmenka Giffords se oporavlja nakon napada, počela je da govori

FENA
Gabrielle Giffords (Foto: AP)
Gabrielle Giffords (Foto: AP)
Američka kongresmenka Gabrielle Giffords, kojoj je u pucnjavi prije mjesec dana povrijeđena glava, počela je da govori, što pokazuje veliki napredak u njenom oporavku.

Giffords svakog dana sve više govori, dok se oporavlja u rehabilitacionom centru u Houstonu, a jedan od njenih prvih zahtjeva je bio za vrijeme doručka, kada je tražila tost, saopćio je njen portparol C. J. Karamargin.

  • Svakim danom sve više i više govori i radi, rekao je Karamargin AFP-u.

Kongresmenku je napadač upucao u glavu s male udaljenosti 8. januara, dok je držala javni skup u Tucsonu, u Arizoni.

U pucnjavi je ubijeno šest osoba, među kojima devetogodišnja djevojčica i savezni sudija, i 12 ranjeno.

Giffords je prvobitno bila na intezivnoj njezi u bolnici u Tucsonu, a krajem januara je prebačena u rehabilitacionu bolnicu u Houstonu.

Po riječima portparola, kongresmenka svaki dan ima rigoroznu terapiju, koja uključuje i vježbe govora.

Osumnjičeni napadač Jarred Lee Loughner optužen je po tri tačke, uključujući pokušaj ubistva člana Kongresa. Sljedeće sudsko saslušanje zakazano je za 9. mart.

Istražitelji su u njegovoj kući našli koverat na kojem je bilo ispisano "Giffords", "Moj atentat" i "Planirao sam unaprijed", sa, kako je izgledalo, njegovim potpisom, naveo je AFP.

Suprug Giffords, Mark Kelly, astronaut NASA-e, izjavio je prošle sedmice da će nastaviti trening za komandovanje 14-dnevne svemirske misije i izrazio nadu da će njegova supruga prisustvovati lansiranju 19. aprila u svemirskom centru Kennedy u Floridi.