Žele prekid propagande
0

Kongresmen pozivao na ukidanje naloga talibanima na Twitteru

Sarajevo-x.com
Američki kongresmeni pozivaju čelnike Twittera da talibanima blokiraju pristup svojoj stranici. Senatori žele da se prekine propaganda talibana i da im se uskrati pristup internetu.

Šef Komiteta za nacionalnu sigurnost Joe Lieberman rekao je da nasilne islamističke ekstremiste treba zaustaviti i da im ne terba davati prostor za propagandu na bilo kojoj društvenoj mreži.

Talibani redovno izvještavaju na društvenoj mreži o svojim napadima ili daju izjave tim putem. Lieberman tvrdi da su vrlo često na svom nalogu pretjerivali pri objavi broja žrtava koje američke i britanske jedinice ubile u napadu.

Među profilima za koji kongresmeni zahtijevaju da budu ukinuti je i @ABalkhi, koji ima više od 4.100 ljudi koji ga prate, zatim @alemarahweb, koga prati više od 6.200 ljudi. U 2008. godini Google se složio da provjerava videopostove na YouTubeu pošto se Lieberman žalio da oni omogućavaju online prostor teroristima da objavljuju svoje snimke.

"Senator Lieberman se zalaže da se onemogući online djelovanje ekstremistima i svim teroristima. On redovno piše pisma, a Google je prije tri godine odgovorio pozitivno", rekla je Leslie Phillips, glasnogovornica Komiteta za nacionalnu sigurnost, prenosi Telegraph.

Međutim, iz Twittera izgleda odbijaju da udovolje kongresmenu, jer za razliku od al-Qaede, Talibanski pokret nije definisan u State Departmentu kao strana teroristička organizacija.