Svijet
0

Kongres KP Kine u oktobru pokazat će stvarnu snagu Hua Jintaoa

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Komunistička partija Kine sazvala je za 15. oktobra svoj 17. kongres koji će pokazati stvarne razmjere moći koju je izgradio predsjednik države i stranački vođa Hu Jintao (64) od 2002. kada ga je na mjesto prvog čovjeka stranke postavio tada neprikosnoveni vođa Jiang Zemin istodobno ga okružujući redovima svojih saveznika.

Najava najvećeg političkog događaja u Kini u proteklih pet godina pokrenula je lavinu analiza o stvarnom odnosu snaga u političkom vrhu zemlje. Dok se i dalje smatra da je stranački i državni vrh prožet nemalim brojem Jiangovih sljedbenika, strani analitičari procjenjuju da je utjecaj 81-godišnjeg političara počeo blijediti i da se Hu neće suočiti s osporavanjima na Kongresu u pogledu zacrtavanja smjera daljnjeg razvoja Kine i postavljanja svojih saveznika u ključna stanačka tijela.

Kongres će za nešto manje od mjesec dana u Pekingu okupiti vladajuću političku i gospodarsku elitu Kine - nešto više od dvije tisuće državnih dužnosnika, članova vlade, generala, direktora najvećih državnih institucija i poduzeća, gradonačelnika, stranačkih vođa iz 30 kineskih provincija, autonomnih oblasti i uprava.

Skup bi prema najavama trebao iza zatvorenih vrata potvrditi Hua na mjestu prvog čovjeka KP Kine te izabrati novi Centralni komitet u kojem je 200 najvažnijih ljudi u državi. To tijelo potom bi trebalo popuniti Politbiro kojem je na čelu najmoćnije tijelo u državi - Izvršni odbor KP Kine koji trenutno broji osam članova.

Upravo novi sastav tih najvažnijih političkih tijela u Kini, a posebno Izvršnog odbora, pokazat će je li Hu, pet godina nakon stupanja na dužnost lidera KP Kine dovoljno moćan da postavi svoje ljude i marginalizira utjecaj svoga prethodnika Jianga.

Hu je na 16. kongresu 2002. najprije preuzeo stranačko vodstvo od Jianga, postajući novim glavnim tajnikom KP Kine, a u sljedeće dvije godine i položaj predsjednika države te položaj vrhovnog vojnog zapovjednika.

Analitičari su to ocijenili prvom mirnom smjenom generacija na čelu kako KP Kine, tako i NR Kine.

Prije pet godina, kada je stupio na dužnost, Hua su u političkom vrhu Kine dočekali zbijeni redovi saveznika Jiang Zemina, a od tada dio je odstranjen iz političkog vrha, među posljednjima i Jiangov sin koji je prošlog mjeseca izbačen iz utrke za moćni partijski Centralni komitet.

Analitičari procjenjuju da bi na ovom Kongresu Hu mogao u Izvršni odbor partije instalirati i svog nasljednika iz redova mlađe tzv. pete generacije kineskih političara uglavnom visoko obrazovanih muškaraca u 50-im godinama života. Kao najizglednijeg mediji spominju 52-godišnjeg ekonomistu Lia Keqianga, stranačkog predsjednika u provinciji Liaoning na sjeveroistoku zemlje. Li je već član Centralnog komiteta KP Kine.

Hu bi na čelu KP Kine trebao ostati deset godina - do 2012. godine

Kongres će tokom višednevnog zasjedanja zacrtati prioritete za sljedeće razdoblje u kojem je pred Kinom postizanje stabilnog daljnjeg razvoja zemlje, borba protiv rastuće inflacije, stabiliziranje kretanja na burzama, osiguravanje dovoljnih izvora hrane, borba protiv zagađenja okoliša. Pred državnim vrhom suočavanje je i sa sve glasnijim nazadovoljstvom zbog produbljivanja jaza između bogatih i siromašnih i korupcije dužnosnika na lokalnim razinama, javila je Hina.

Kongresi KP Kine bili su mjesta s kojih su pokrenute najveće promjene u zemlji poput Kongresa održanog 1982. kada je tadašnji lider Deng Xiaoping predložio uvođenje tržišne ekonomije na kineski način i otvorio put ekonomskom razvoju zemlje.

KP Kina danas broji 73 miliona članova i najbrojnija je stranka na svijetu.