Svijet
1

Kongres i građani SAD-a ne podržavaju raketni napad na Siriju

Klix.ba
Dok predsjednik SAD-a Barack Obama u inozemstvu lobira za podršku vojnom napadu na Siriju, u Zastupničkom domu SAD-a ta bi podrška mogla izostati.

Obama je trenutno na Samitu G20 u Rusiji, gdje će imati priliku sastati se sa zvaničnicima najmoćnijih zemalja i gdje će vjerovatno lobirati za podršku vojnoj intervenciji SAD-a protiv režima Bashara al-Assada u Siriji. Međutim, čini se kako ipak gubi podršku u Kongresu.

Prema analizi koju je objavio Think Progress u četvrtak, zastupnici u ovom domu vjerovatno neće podržati vojnu intercenciju SAD-a u Siriji, a koju Obama namjerava provesti zbog navodnog korištenja hemijskog oružja u toj zemlji.

U odnosu na prethodne dane, trenutna situacija je takva da Zastupnički dom neće podržati vojni napad na Siriju. Think Progress piše da je realna mogućnost da 199 zastupnika glasa protiv, a 49 da glasa za vojnu intervenciju.

Drastičan obrat se dogodio skoro doslovno preko noći. Najnovije informacije o tome kako će zastupnici glasati Think Progress je ažurirao u četvrtak ujutro.

U srijedu je Odbor za inozemnu politiku glasao za vojnu intervenciju, no takvo što će morati odobriti američki parlament u punom sastavu.

Prema očekivanjima i analizama, najvjerovatnije 149 republikanaca u Zastupničkom domu će glasati protiv intervencije u Siriji, a njih 13 bi moglo glasati za.

Pored toga, američki građani ne podržavaju vojnu intervenciju. U zajedničkoj anketi koju su proveli Washington Post i ABC News, a koja je objavljena u srijedu, samo 36 posto Amerikanaca podržava Obamin plan raketnog napada protiv Assadovog režima.