Jirži Paroubek
0

Kongres će uvjeriti evropu da socijalisti imaju recept za krizu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Više nije dovoljno da se socijalističke stranke bave samo socijalnim pitanjima, već moraju da uvjere Evropljane da su sposobne da se izbore s krizom i osiguraju obnovu zdravstva, ekologije i socijalnog rasta, izjavio je u ponedjeljak predsjednik češke Socijaldemokratske stranke Jirži Paroubek.

U govoru na otvaranju kongresa Stranke evropskih socijalista (PES) u Pragu Paroubek je upozorio i da, kada je riječ o privrednim pitanjima, "koja bi logično trebalo da osigura podršku socijalistima", pobjedu većinom odnose stranke konzervativne ili liberalne orijentacije, javio je Tanjug.

  • Na izborima za Evropski parlament, kao cjelina, nismo postigli uspjeh, rekao je Paroubek i dodao da su socijalističke stranke, ipak, dio pojedinačnih parlamenata, javili su češki mediji, prenosi Tanjug.

Prema Paroubekovom mišljenju, socijalisti ne treba da zanemaruju desničarsku poziciju, jer ona bolje razumije ekonomski proces i uspjeva da podstakne Evropu i pojedinačne države.

  • Ne smijemo da se zadovoljimo samo brigom o socijalnoj sigurnosti. Razvoj i obnova zdravog (privrednog) rasta, kao i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, mora da bude osnova naše politike, naglasio je Paroubek.

Kongresu, koji je počeo u ponedjeljak, prisustvuju lideri socijalističkih i socijaldemokratskih stranaka iz Njemačke, Francuske i drugih evropskih zemalja. Među liderima, skupu će prisustvovati i španski premijer Jose Zapatero, predsjednik grčke vlade Jorgos Papandreu, kao i premijer Slovačke Robert Fico.

Britanski premijer i lider laburista Gordon Brown neće prisustvovati kongresu PES-a, iako je njegov dolazak prethodno bio najavljen. Najavljeno je i učešće čuvenog američkog eknonomiste i dobitnika Nobelove nagrade Josepha Stiglitza.