Nancy Pelosi
0

Kongres će nastojati da smanji javne troškove

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednica američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi izjavila je u četvrtak, povodom rasprave o godišnjem budžetu, da će parlamentarne komisije nastojati da smanje javne troškove.

Ova izjava uslijedila je dan nakon izlaganja predsjednika Centralne banke SAD-a Bena Bernankea pred Kongresom, koji je upozorio da država ne može "beskonačno" uzimati novac po aktuelnoj dinamici, u cilju financiranja deficita, prenosi AFP.

  • Kada dođemo do prijedloga zakona o troškovima, u svakom tekstu bit će i apel za smanjenje troškova, kazala je Pelosi.

  • Budžetska odgovornost je jedna od ključnih komponenata naše akcije, kazala je Pelosi, objasnivši da su joj predsjednici parlamentarnih komisija, od kojih je zatražila da se konsultuju o tom pitanju, dostavili svoje zaključke.

Njihovi zaključci se sada razmatraju, rekla je ona, dodavši da su komisije imale rok do 2. juna da dostave svoje izvještaje.

Republikanska manjina Zastupničkog doma, koja kritikuje pretjerane troškove Obamine administracije i Kongresa, predložila je plan, koji bi, prema njoj, omogućio uštedu od 375 milijardi dolara na pet godina, ukoliko se odbaci izvjestan broj beskorisnih federalnih programa.