Solana
0

Kongo je prioritet za diplomatiju

FENA
Evropska unija za sada daje prioriteet diplomatskim naporima u rješavanju krize na istoku Demokratske Republike Kongo, dok Francuska sugerira da se tamo pošalju vojnici, kazala je u srijedu glasnogovornica glavnog diplomate EU Javiera Solane.

"Za sada se ne razgovara o intervenciji vojne prirode", potvrdila je Cristina Gallach.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner, čija zemlja predsjedava Evropskom unijom, izjasnio se za slanje taktičke grupe od 1.500 evropskih vojnika u Nord Kivu.

"Nije podnesen zahtjev u tom smislu i UN nije izložio Evropskoj uniji svoje vojne potrebe", precizirala je glasnogovornica.

Gallach je izjavila da je "generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon u telefonskom razgovoru u srijedu ujutro zatražio od Javiera Solane diplomatsku pomoć.

"Cilj je da se podrži vojna misija Ujedinjenih nacija u Kongu koja pokušava da blokira napredovanje milicije pobunjenog generala Laurenta Nkunde prema Gomi, glavnom gradu Nord Kivua, kazala je evropska glasnogovornica.

Ona je dodala da je Solana u kontaktu s južnoafričkom vladom, utjecajnom u regiji, kao i s kongoanskim predsjednikom Josephom Kabilom i ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom".

Solana je u srijedu pozvao generala Nkundu "na suzdržavanje", nakon što je ofanziva njegovih milicajaca izazvala novi masovni egzodus civila.

Grupa generala Nkunde saopćila je u srijedu navečer da je proglasila "jednostrani prekid vatre" kako se stanovništvo u Gomi "ne bi uspaničilo", navodi se u saopćenju koje je agencija AFP primila u Kinšasi.