Svijet
0

Konfuzija oko pregovora vlade i opozicije u Libiji

FENA
Abdel-Elah el-Khatib
Abdel-Elah el-Khatib
Specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Abdel-Elah el-Khatib izjavio je u utorak da se susreo s predstavnicima obiju strana u libijskom konfliktu, ali da se ne radi o pregovorima već o razgovorima pošto se sreo s njima odvojeno.

El-Hatib, bivši jordanski ministar vanjskih poslova, doputovao je u ponedjeljak u Tunis gdje je razgovarao s privremenim premijerom Tunisa Bejijem Kaidom Esebsiom, kao i s predstavnicima Gaddafijeve vlade i predstavnicima pobunjenika.

Jedan zvaničnik tuniske službe sigurnosti je napomenuo da bi El-Khatib mogao da se sretne i s predstavnikom predsjednika Venecuele Huge Chaveza koji boravi posljednjih dana u Tunisu, prenosi AP. U Karakasu, inače, podržavaju režim Moammera Gaddafija.

Međutim, kako prenosi francuska agencija AFP, pozivajući se na novinara radija "Mozaik FM", Habiba Musauija, u Tunisu su u toku razgovori između strana u sukobu u Libiji. Oni se odvijaju iza strogo zatvorenih vrata i pod kontrolom policije.

Prema Musauiju, koji se poziva na izvor blizak razgovorima, u pregovorima učestvuju dva člana pobunjeničkog nacionalnog vijeća i dva izaslanika Gaddafija.

Istovremeno, predstavnik privremenog nacionalnog vijeća demantirao je u Parizu da su u toku bilo kakvi razgovori s Gaddafijevim režimom.

Ujedinjeni narodi su sinoć demantirali učešće svog izaslanika u razgovorima između dvije strane u Libiji, suprotno onome što je Hatib rekao po dolasku u Tunis. U New Yorku su objasnili da je on u Tunisu "zbog razgovora sa tuniskim zvaničnicima, a da se na marginama tih sastanaka može sresti s libijskim ličnostima koje žive u Tunisu".