Svijet
0

Konferencijom o razvoju građanskog društva EK najavljuje novi finansijski instrument

FENA
Generalna direkcija Evropske komisije za proširenje će 17. i 18. aprila u Briselu biti domaćin konferencije "Građansko društvo u jugoistočnoj Evropi: zajednička izgradnja Evrope", na kojoj će biti najavljen novi finansijski instrument Evropske komisije za unapređenje razvoja i dijaloga građanskog društva.

Kako je saopćeno iz Delegacije Evropske komisije u BiH, u svojoj Strategiji proširenja 2007.-2008. Komisija je identificirala potrebu za davanjem veće podrške razvoju građanskog društva. Tako će finansijska podrška EU aktivnostima građanskog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turskoj iznositi oko 130 miliona eura za period 2008.-2010. godine.

Na spomenutoj konferenciji će organizacijama građanskog društva iz zemalja EU, zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, biti ponuđena platforma za umrežavanja, razmjenu najboljih praksi i izgradnja partnerstava i davanje informacija o finansijskoj podršci razvoju građanskog društva unutar Instrumenta za pretpristupnu podršku (IPA) i drugim programima EU.

Komesar za proširenje Olli Rehn izjavio je u najavi konferencije da građansko društvo ima glavnu ulogu u procesu evropskih integracija zemalja kandidata i potencijalnih kandidata i njihovom pretvaranju u moderne evropske demokratije.

-Mi ćemo više naše finansijske podrške usmjeriti ka građanskom društvu u zemljama proširenja čime ćemo podržati njihov razvoj, naveo je Rehn.

Konferencija će okupiti oko 450 učesnika, uključujući i komesara Ollija Rehna, komesara za nauku i naučnoistraživački rad Janeza Potočnika, osnivača "Instituta otvorenog društva" Georga Sorosa i veliki broj visoko pozicioniranih predstavnika organizacija građanskog društva, koji su prvenstveno aktivni u vezi s demokratizacijom i ljudskim pravima, razvojem društva, obrazovanjem i zaštitom čovjekove okoline.

Evropska komisija ističe da je lokalnim nevladinim organizacijama neophodna obuka o tome kako prilagoditi svoje postojeće uvjete i ojačati sopstvene kapacitete da bi bile uključene u proces pridruživanja EU.

Konferenciju će pratiti i kulturni program, uz koncert sarajevskog Simfonijskog orkestra mladih jugoistočne Evrope u koncertnoj sali Flagey 17. aprila, a od 21. do 23. aprila bit će održani "Dani balkanskog filma", gdje će biti prikazani neki od najuspješnijih filmova iz regije.