Svijet
0

Konferencija u Beogradu: CEFTA na putu Srbije ka EU

FENA
Beograd
Beograd
Jačanje regionalne suradnje nužno je u procesu približavanja Europskoj uniji, ocjena je međunarodne konferencije "Centralnoeuropska zona slobodne trgovine - CEFTA i interesi Srbije", koja se održava utorak u Beogradu.

Radojko Bogojević, državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Srbije pod čijim se pokroviteljstvom održava skup, istaknuo je da će sporazum CEFTA pomoći građanima Srbije da žive bolje. On je naglasio i da će taj sporazum doprinijeti čvršćim vezama država zapadnog Balkana, te cijeloj regiji pomoći da se što bolje pripremi za ulazak u EU.

"Vjerujem i da su sve države u regiji posvećene ideji bolje međusobne suradnje kako bi što prije ostvarile zajednički europski cilj", rekao je Bogojević te ponovio da je Srbija obnovila pregovore o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om i izrazio nadu "da bi iduće godine mogla dobiti status kandidata".

Predsjednik Privredne komore Srbije Stojan Jevtić naveo je da je 36,6 posto izvoza Srbije izvoz u regiji, dok iz nje uvozi 14,4 posto ukupnog uvoza. Prema njegovim riječima, "Srbija može postati regionalni centar i regionalni jamac ekonomskog prosperiteta".

Hrvatski veleposlanik u Beogradu Tonči Stančić u svom je izlaganju izrazio zadovoljstvo što će CEFTA uskoro stupiti na snagu i rekao da bi zemlje regije trebale biti prvi trgovinski partneri.

"Put do Europe ide preko regije", istaknuo je Staničić. Na konferenciji sudjeluju stručnjaci iz Srbije, kao i veleposlanici i trgovinski predstavnici zemalja članica CEFTA-e i predstavnici gospodarskih udruga uključenih u aktualnu suradnju u okviru CEFTA-e.

Sporazum CEFTA (Sporazum o srednjoeuropskoj zoni slobodne trgovine) trebao bi ovoga ljeta stupiti na snagu i zamjeniti sadašnji komplicirani sustav od 31 bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Europi, a cilj je da u regiji budu olakšani trgovina i investicije.