Svijet
0

Konferencija šefova diplomatija NATO-a o Afganistanu i Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ministri vanjskih poslova NATO-a sastali su se u petak ujutro u Bruxellesu, na inicijativu SAD-a, kako bi se dogovorili o Afganistanu i Kosovu gdje Alijansa vodi svoje najveće operacije.

Američka državna tajnica Condoleezza Rice, koja je dala ideju za ovaj neformalni skup 26 saveznica, izjavila je za štampu kako će svojim kolegama saopćiti da je SAD predvidio povećanje civilne i vojne pomoći Afganistanu za 10,6 milijardi dolara u toku dvije naredne godine.

Po dolasku na konferenciju, njemački ministar Frank-Walter Steinmeier je izjavio za štampu da se Afganistan "ne može stabilizirati vojnim srestvima" i da će saveznici raspravljati o tome.

Generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer je otvorio sjednicu naglasivši kako je neophodan "globalni pristup" situaciji u Afganistanu, gdje su talibani učestali s napadima u 2006. godini i prijete da će tako nastaviti čim to vremenski uvjeti dozvole.

Što se tiče Kosova, u kojem albanska većina traži nezavisnot, saveznice treba da razmisle "na koji način da u domenu sigurnosti pronađu okvir za status pokrajine" koji će preporučiti UN.