Svijet
0

Konferencija o pomirenju sunita i šiita u Bagdadu

FENA
Irački šiitski i sunitski vjerski dostojanstvenici obavezali su se u nedjelju da će promovirati pomirenje u zemlji, kako bi okončali vjersko nasilje, objavili su novinari koji prate konferenciju.

Više od 200 vjerskih dostojanstvenika svih škola i političkih partija okupilo se na ovoj konferenciji u jednom velikom hotelu u Bagdadu, okruženom izuzetno velikim snagama sigurnosti.

"Irak je jedinstven, njegov narod je ujedinjen, a mi, bez sumnje, nećemo okončati nasilje ukoliko ne budemo jedinstveni i ne djelujemo zajedno protiv terorista", izjavio je šeik Mahmud al-Sumaidai, uvažena duhovna figura sunitske zajednice u Iraku.

Za Saliha al-Haidarija, jednog od vođa šiitske zajednice, "ova konferencija mora omogućiti pobjedu vjere i izbrisati pogrešnu sliku stvorenu terorizmom".

"Vjerski dužnosnici su odlučni da pokrenu novu eru, da se zaboravi međuvjersko nasilje, ubijanje", rekao je sunitski šeik Ahmed Abdul Ghafur al-Samarrai.

"Pozivam sve vjerske dostojanstvenike da u jedan glas osude Al-Qaidu", dodao je al-Samarrai, upozoravajući na sektaške stavove.

Podpredsjednik parlamenta šeik Khaled al-Atiyah rekao je da ova konferencija predstavlja "polaznu tačku u rješavanju problema zemlje s ciljem da se suprotstave nasilju i zločinačkim djelima".