Nije poznata pukovnikova sudbina
0

Konačni kraj Gaddafijevog režima?

FENA
Za sada nije poznata sudbina libijskog lidera Moammera Gaddafija, niti gdje se on nalazi, a pobunjenici tvrde da kontrolišu 95 posto Tripolija, ocjenjujući da će uskoro preuzeti kontrolu nad čitavom libijskom prijestonicom.

Pobunjenici su prošle noći uspjeli da zarobe i drže u kućnom pritvoru dva Gaddafijeva sina, Saif al-Islama i Mohamada, a prema posljednjim informacijama libijski premijer Al Bagdadi Ali al-Mahmudi i šef libijske državne televizije Abdalah Mansur nalaze se na tuniskom ostrvu Jerba.

Mustafa Jalil, vođa pobunjenika izjavio je televiziji Al Arabiya da niko ne zna gdje se nalazi Gaddafi, prenosi Reuters.

Pobunjenički borci uspjeli su u nedjelju navečer da zauzmu najveći dio libijske prijestonice, gdje je u borbama tokom dana poginulo 1.300 ljudi.

U ponedjeljak je tokom prijepodneva kolona pobunjeničkih boraca na kamionima koji nose raketne bacače, krenula ka centralnom Zelenom trgu u Tripoliju, dok je istovremeno, sin libijskog vođe Muammera Gaddafija, Hamis, poveo vojne snage, koje su krenule iz Gaddafijevog kompleksa Bab-al-Azizija ka centru grada.

Reuters također izvještava o sukobima pobunjenika i Gaddafijevih snaga u blizini Gaddafijevog kompleksa.

Gaddafijeve snage postavile su tenkove oko njegovog kompleksa i pružaju otpor pobunjenicima, a problem im predstavljaju i snajperisti koji se nalaze na krovovima zgrada.

Prema navodima arapskih medija, pobunjeničke snage su preuzele kontrolu nad državnom televizijom i radijom.

Pobuna protiv Gaddafijevog režima počela je u februaru, a Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija je polovinom marta odobrilo vojnu intervenciju u Libiji, s ciljem zaštite života civilnog stanovništva.

Pobunjenici su već u prvim sedmicama građanskog rata formirali Prijelazno nacionalno vijeće u Bengaziju, tijelo koje je dosad priznala većina zapadnih država.

Iz Bengazija su koordinirane akcije širom Libije, a nakon šest mjeseci sukoba s Gaddafijevim snagama, u kojima im je zračnu podršku davao NATO, pobunjenici su uspjeli da dođu do prijestonice.

U svijetu pozdravljaju poraz Gaddafija i apeluju na njega da se odmah povuče kako bi se izbjeglo dalje krvoproliće.

Libijski lider još nije pronađen, ali će "borci preturiti svaki kamen, kako bi ga našli, uhapsili i priveli licu pravde", tvrde u Prelaznom nacionalnom vijeću.

Američki predsjednik Barack Obama ocijenio je da Gaddafi gubi kontrolu nad prijestonicom Tripolijem i da je njegov režim pokazuje znake kolapsa.

"Noćas je pokret protiv Gaddafijevog režima dostigao kritičnu tačku. Tripoli izmiče iz stiska tiranina. Gaddafijev režim pokazuje znake kolapsa", navodi se u saopćenju koje je kasno sinoć objavio Obama.

Evropska unija pozvala je Gaddafija da se smjesta povuče kako bi se spriječilo dalje krvoproliće.

"Izgleda da prisustvujemo posljednjim trenucima Gaddafijevog režima i pozivamo Gaddafija da se bez odlaganja povuče i izbjegne dalje krvoproliće", izjavio je Michael Mann, portparol visoke predstavnice EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

I generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen pozvao je na prekid krvoprolića u Libiji i na početak mirne tranzicije koju mora voditi i definisati libijski narod.

"Jasno je da se Gaddafijev režim ruši. Što prije Gaddafi shvati da ne može dobiti bitku protiv sopstvenog naroda, to bolje, tako da libijski narod može biti pošteđen daljeg krvoprolića i patnje", izjavio je Rasmussen.

Šef odbora za međunarodne odnose ruske Dume Konstantin Kosačov ocijenio je da je "situacija za Gaddafija dostigla tačku s koje nema povratka" i da on nema više kontrolu nad događanjima, čak ni u Tripoliju.

Kosačjov je ukazao da postoje naznake da je u događajima kada su opozicione snage krenule na Tripoli bilo i podrške NATO-a što je, prema njegovoj ocijeni, "za žaljenje, jer dovodi u sumnju legitimitet događaja, kao i budućnost zemlje".

Velika Britanija, Francuska i Njemačka također su pozvale libijskog vođu da se preda, ocjenjujući da je pobjeda pobunjenika izvjesna i najavile pomoć novim libijskim vlastima.

Velika Britanija, koja ima vodeću ulogu u međunarodnim naporima za svrgavanje Gaddafija u Libiji, želi da izbjegne ponavljanje haosa i krvoprolića koje je zahvatilo Irak poslije svrgavanja Sadama Huseina, navodi se iz Londona. Zato je zvanični London pozvao libijski Prelazno nacionalno vijeće da obezbijedi red i da se suzdrži od provođenja represalija, pošto su pobunjenici ušli u "srce pijrestonice" Libije.

EU će zasad zadržati sankcije uvedene protiv Gaddafijevog režima, ali će ih i ukinuti kada za to bude pravi trenutak, izjavio je portparol Catherine Ashton na današnjoj redovonoj konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Predsjednik Vijeća Evropske unije Herman van Rompuy i predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso ocijenili su da se sada otvara put za slobodu i samoopredjeljenje naroda Libije.

"Potraga za slobodom naroda Libije dolazi do istorijskog momenta. Neprekidni napori snaga nove Libije, uz vojnu podršku NATO-a i nekoliko država članica EU, kao i država regije, dovode Gaddafijev režim na kraj. Pozivamo pukovnika Gaddafija da prihvati volju naroda, da se odmah povuče i izbjegne dalje krvoproliće i patnju", naveli su u zajedničkom saopćenju Van Rompuy i Barroso.

Trenutno nije poznato gdje se nalazi Gaddafi koji se posljednji put sinoć obratio javnosti putem audioporuke i pozvao libijska plemena u borbu za glavni grad.

Pobunjenici su uspjeli da zarobe i drže u kućnom pritvoru dva njegova sina, Saif al-Islama i Mohamada.

SAD smatraju da Gaddafi nije napustio zemlju, ali nije jasno gdje se tačno nalazi, izjavio je portparol Pentagona David Lapan.

"Nemamo informaciju da je Gaddafi napustio Libiju. Bilo bi iskreno reći da vjerujemo da je on još u zemlj"i, rekao je Lapan novinarima, dodajući da je, ipak, nejasno gde se Gaddafi tačno nalazi.

Lapan je napomenuo da će SAD nastaviti da pružaju podršku zračnoj kampanji NATO-a iznad Libije, ali je odbacio spekulacije da bi američke trupe mogle biti u sastavu eventualnih međunarodnih snaga u toj zemlji.

"Ako bi bilo neke prelazne misije, ostaje da se vidi da li bi je uputile Ujedinjene nacije ili NATO. Ali i dalje ne planiramo da šaljemo bilo kakve snage u Libiju. Neće biti američkih vojnika na terenu", ponovio je Lapan stav administracije u Washingtonu.

Libijski pobunjenici zarobili su danas još jednog Gaddafijevog sina, Sadija, izvjestila je Al Arabiya, pozivajući se na izvore iz Prelaznog nacionalnog vijeća.

Dvojica sinova libijskog vođe - Saif el-Islam i Muhamed, zarobljeni su sinoć i trenutno se nalaze u kućnom pritvoru. Arapska televizija prenijela je i da su se Gaddafijeve snage danas sukobile s pobunjenicima u blizini granice s Tunisom.

Gaddafijeve snage granatirale su pobunjeničke položaje kod Bukamaša, 17 kilometara od granice s Tunisom, kako bi zaustavile pokušaj pobunjenika da dođu do graničnog prijelaza Ras Jadir.

Vođa pobunjenika Mustafa Abdel Jalil čestitao je libijskom narodu na "istorijskoj pobjedi" i zahvalio se NATO snagama na vojnoj podršci, ali je istovremeno i upozorio da će "istinski trenutak pobjede uslijediti kada Gaddafi bude uhvaćen".

"Gaddafijeva era je gotova", rekao je on na konferenciji za novinare u Bengaziju, na istoku Libije.

Abdel Jalil je rekao da se nada da će Gaddafi, protiv kojeg je nalog za hapšenje izdao Međunarodni krivični sud, uskoro biti "živ uhvaćen kako bi moglo da mu se organizuje pošteno suđenje".

On je upozorio i da bi mogao da podnese ostavku na mjesto šefa pobunjeničkog Prijelaznog nacionalnog vijeća ukoliko izgubi kontrolu nad revolucijom, zbog mogućih osvetničkih akata pobunjenika.

Libijska državna televizija prekinula je danas emitovanje programa, a portparol pobunjenika objavio je da su protivnici Muamera el Gadafija zauzeli zgradu televizije.

"Revolucionari su upali u zgradu televizije pošto su najprije ubili vojnike koji su je okruživali. Ona je sada pod njihovom kontrolom", rekao je portparol pobunjeničkih snaga.

Pobunjenici tvrde da kontrolišu 95 posto Tripolija, dok se u blizini Gaddafijeve rezidencije u glavnom gradu od noćas vode žestoke borbe.