Parlamentarni izbori
0

Komunističkoj partiji Moldavije 44,76 posto glasova

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Prema preliminarnim rezultatima na osnovu svih prebrojanih glasačkih listića, za Komunističku partiju predsjednika Moldavije Vladimira Voronjina glasalo je 44,76 posto birača, javile su u petak ruske novinske agencije pozivajući se na saopćenje Centralne izborne komisije.

U parlament je poslije izbora od 29. jula, ušlo pet partija, naveo je Itar-Tass. Liberalno-demokratska stranka dobila je 16,55 posto, Liberalna 14,61 posto, Demokratska partija 12,55 posto a Savez Naša Moldavija 7,35 posto glasova birača. Ukupan odziv birača bio je 58,8 posto.

Cenzus od pet posto nisu prešle tri partije koje su učestvovale na izborima - Socijaldemokratska stranka, Hrišćanska demokratska narodna partija i ekonolška partija Alijansa Verde.

Podaci o prebrojanim glasovima bit će predati Ustavnom sudu, koji treba da ih potvrde, a nakon toga će glasovi partija koje nisu prešle cenzus, biti proporcionalno podijeljeni među partijama koje su ušle u skupštinu.

Komunistima pripada u novom sazivu 48 mandata, liberalnim demokratama 18, liberalima 15, demokratama 13 i Savezu Naša Moldavija sedam, navodi ruska državna novinska agencija.

Itar-Tass podsjeća da komunisti, čija je partija bila na vlasti osam godina, sada imaju mogućnost da blokiraju izbor šefa države u parlamentu, za čiji izbor je potrebna tri petine glasova ili 61 poslanički glas.

To su poslije izbora u aprilu učinili predstavnici tri opozicione stranke, kada je komunistima nedostajao jedan glas da bi bila izabrana njihova kandidatkinja, premijerka Zinaida Grečeanu.

Ukoliko predsjednik ne bude izabran iz dva pokušaja, skupštinski saziv se raspušta i morat će da se održe novi izbori, prenosi Tanjug.