Rumunija
0

Komunistički generali osuđeni na 15 godina zatvora

FENA
Rumunski vrhovni sud u srijedu je osudio dvojicu vodećih generala iz komunističke ere na 15 godina zatvora zbog pokušaja suzbijanja revolucije 1989. godine u kojoj je svrgnut Nicolae Ceausescu.

Bivši zamjenik ministra odbrane Victor Atanasie Stanculescu i Mihai Chitac, bivši načelnik vojnog odjela za hemijsko oružje, prvi put su osuđeni u 1999. pod optužbama za masovna ubistva jer su naredili vojnicima da pucaju po demonstrantima. Oni su, međutim, uložili žalbu na presudu.

Današnja odluka devetočlanog sudskog vijeća je konačna, saopćio je sud, javio je Reuters.

Stanculescu je imenovan za ministra odbrane u prvoj rumunskoj postkomunističkoj vladi dok je Chitac bio ministar unutrašnjih poslova na kratko vrijeme nakon pogubljenja Ceausescua i njegove supruge Elene na Božićni dan 1989.

Ceausescu, kao vrhovni komandant vojske, naredio je dvojici generala u gradu Temišvaru na rumunskoj granici s Jugoslavijom i Madžarskom, da hapse i pucaju na demonstrante.

Sedamdeset dvije osobe su ubijene i 253 povrijeđene u temišvarskim uličnim borbama između demonstranata i vojnika i policajaca između 17. i 20. decembra 1989., kada je grad proglašen oslobođenim od komunizma a vojnici su otišli.

Buna se proširila na Bukurešt 21. decembra, a Ceausescu je pobjegao iz prijestonice dan kasnije. On i supruga su zarobljeni i pogubljeni nakon kolektivnog suđenja.

Obojica ljudi, sada u odamdesetim godinama života, tvrdili su tokom višegodišnjeg suđenja da su samo izvršavali naređenja svojih nadređenih.

Desetine visokorangiranih zvaničnika komunističke partije, uključujući Ceausescuovog sina Nicua, osuđeno je na duge zatvorske kazne zbog naredbi da se puca po demonstrantima. Nicu Ceausescu umro je1996.