Svijet
0

Komunistička partija izbacuje članove zbog previše djece

FENA
Komunistička partija Kine izbacila je iz svojih redova 500 članova u središnjoj pokrajini Hubej zbog toga što se nisu pridržavali politike planiranja obitelji, odnosno jednog djeteta.

U najmnogoljudnijoj zemlji svijeta već dva desetljeća je na snazi zakon po kojem je bračnim parovima koji žive u gradskim sredinama zabranjeno imati više od jednog djeteta, a onima na selima više od dvoje djece. Mnogi se ne pridržavaju te politike i često se sele da bi izbjegli kontrole ili plaćaju mito agentima zaduženima za kontrolu, prenio je Reuters.

Vlasti u Hubeju su priopćile da su prošle godine utvrđena 93.084 prekršaja, među kojima je 1.678 počinitelja bilo iz redova državnih dužnosnika. Oko 500 njih izbačeno je iz Komunističke partije, 395 otpušteno s posla, a sedam nacionalnih i lokalnih zastupnika izgubilo je svoj politički status.

'Mnogo članova Partije, poznatih osoba i dobrostojećih ljudi kršilo je proteklih godina ovu politiku i ugrozilo društvenu jednakost', izjavio je Jang Juvang, direktor komisije za planiranje obitelji.

U Hubeju su pojačane mjere kako bi se državni službenici odvratili od nepridržavanja zakona, u okviru kojih je prekršiteljima zabranjeno tri godine raditi u državnim službama ili obavljati funkcije za koje ih biraju građani. Kina ima 1,3 milijarde stanovnika, što je petina ukupnog svjetskog stanovništva.