Svijet
0

Kompromis demokrata za Floridu i Michigan

FENA
Američka Demokratska stranka u subotu je postigla kompromis u vezi sa spornim predizborima na Floridi i Michiganu, odlučivši da svi delagati iz te dvije savezne države mogu sudjelovati na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji u augustu, ali da svako od njih ima samo pola glasa.

Nacionalni demokratski odbor ranije je oduzeo Floridi i Michiganu pravo da daju delegate ne konvenciju, kao kaznu za samovoljno pomicanje datuma predizbora.

Odluka Odbora za pravila i propise Demokratske stranke, donesena s preglasavanjem 19-8 nakon cjelodnevnog vijećanja u Washingtonu, odnijela je posljednju nadu Hillary Clinton da bitnije smanji uvjerljivu prednost Baracka Obame po broju delegata za konvenciju.

Do odluke odbora, Obama je imao prednost od 201 delegata pred Clinton, sa 1.984 prema 1.783, i samo su ga 42 delegata dijelila od broja 2.026, koji automatski osigurava predsjedničku nominaciju.

Odlukom odbora Clinton je dobila 105 delegata s Floride i 69 iz Michigana, s ukupno 87 glasova.

Obama je dobio 67 delegata s Floride i 59 iz Michigana, koji ukupno imaju 63 glasa.

Nakon pribrajanja tih glasova, Obama je zadržao prednost od 178 delegata za konvenciju 25. augusta u Denveru, Colorado.

Odluka je izazvala nezadovoljne reakcije pristaša Hillary Clinton i glasno odobravanje Obaminih pristaša, koji su pratili raspravu održanu u plesnoj dvorani washingtonskog hotela Marriot Wardman Park.

Odluka za Floridu, koja slijedi pobjedu Clinton s 55 prema 33 posto glasova na tamošnjim predizborima, pozdravljena je od svih strana kao prihvatljivi kompromis. No pristaše Clinton najavile su borbu protiv odluke za Michigan, jer je Clinton dobila samo 10 delegate više od Obame, čijeg imena nije ni bilo na glasačkom listiću za predizbore.

Čelnici Demokratske stranke pozdravili su kompromis kao način da se na konvenciji osigura puna zastupljenost delegata Floride i Michigana, dviju "neizvjesnih" država u kojima demokrati žele pobijediti na općim izborima 4. novembra.

Predsjednički izbori u SAD odlučuju se u 12 tzv. "swing", odnosno prevrtljivih ili neizvjesnih država, koje su u prošlosti birale i demokratske i republikanske kandidate za predsjednike i čije su odluke obično jezičak na vagi kod ishoda izbora.