Svijet
0

Kompjuterska mreža NATO-a na meti napada hakera

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO je danas saopštio da je pokrenuta istraga o tvrdnjama hakerske organizacije "Anonimni" (Anonymous) da su upali u kompjuterski sistem Alijanse i da su objavili sadržaje povjerljivih dokumenata.

"Anonimni" su ovu tvrdnju objavili na svom profilu na društvenoj internet stranici Twitter.

"Da, probijen je sigurnosni obruč NATO-a. Imamo mnogo povjerljivog materijala. U narednih nekoliko dana čekajte na objavljivanje interesantnih podataka. Sada posjedujemo gigabajt NATO podataka, koje ne možemo da objavimo jer bi to bilo neodgovorno. Ali, oh NATO...", navode "Anonimni".

Prvi objavljeni dokument datiran je na 2007. godinu i obilježen je sa "NATO povjerljivo", a riječ je o radnom tekstu iz Zajedničkog komunikacionog kontrolnog centra Međunarodnih snaga u Afganistanu (ISAF). U dokumentu su detalji o pretpostavkama za nabavku i tehničke informacije.

U drugom dokumentu datiranom na 2008. godinu, takođe sa oznakom "NATO povjerljivo", navedeni su prijedlozi za komunikacioni sistem NATO snaga na Kosovu. Treći dokument opisuje bezbjednosna pravila za Alijansu, ali je datiran na 2002. godinu.

Portparol NATO-a izjavio je da organizacija provjerava tvrdnje hakerske organizacije.