Svijet
0

Kompjuteri njemačke vlade zaraženi kineskim špijunskim programima

FENA
Brojni kompjuteri njemačke vlade zaraženi su posljednjih mjeseci špijunskim programima tzv. trojancima iz Kine, javlja Spiegel Online u subotu.

"Trojanci se već mjesecima nalaze na vladinim kompjuterima a hakeri iz Kine i dalje svakodnevno pokušavaju na vladine kompjutere putem interneta ubaciti nove špijunske programe", proizlazi iz povjerljivog izvještaja Ureda za zaštitu ustavnog poretka i Saveznog ureda za informatičku sigurnost na koje se poziva redakcija Spiegela. Kako nadalje stoji u izvještaju, stručnjaci su dosad spriječili krađu oko 160 gigabajta s vladinih računala. Trojanci su zasad pronađeni na računalima kancelarskog ureda, ministarstva vanjskih poslova, ministarstva gospodarstva te ministarstva znanosti, prenosi Hina.

Prema njemačkim stručnjacima, hakerski napadi iz Kine dolaze s računala kineske vojske pa je time za njih direktno odgovoran i kineski državni vrh. Kinesko veleposlanstvo u Berlinu odbacilo je optužbe kao "neodgovorne špekulacije bez ikakvih dokaza". Ured za zaštitu ustavnog poretka je u jednoj prijašnjoj analizi međutim došao do zaključka da "Njemačka predstavlja omiljeni cilj kineske industrijske špijunaže" te da 60 posto svih napada dolaze iz Kine. Industrijska špijunaža putem interneta posebno pogađa manje i srednje poduzetnike koji sebi u pravilu ne mogu priuštiti tako djelotvornu zaštitu poput većih tvrtki ili državnih ustanova.