Sirija
0

Komitet Arapske lige želi produženje mirovne misije

FENA
Komitet Arapske lige zatražiti će u nedjelju od ministara vanjskih poslova da se produži mirovna misija u Siriji za jedan mjesec.

Više stotina Sirijaca je ubijeno otkako je posmatračka misija počela sa radom krajem decembra, a politički suparnici predsjednika Bašara al Asada traže da Liga pozove Vijeće sigurnosti UN-a za pomoć.

"Komitet će preporučiti produženje posmatračke misije za dodatni mjesec dana", saopćio je zvaničnik Lige, a prisustovao je sastanku komiteta u Kairu, a tražio je da ostane anoniman.

Ministri vanjskih poslova Arapske lige se trebaju sastati u nedjelju poslijepodne da bi razgovarali o izvještaju posmatračke misije, čiji mandat ističe u četvrtak i moraju odlučiti da li će misija biti produžena, povučena ili će poslati pojačanje.

Arapske zemlje su podijeljene o tome kako se treba nositi sa sirijskom krizom, prenosi Reuters.

Asadovi protivnici smatraju da posmatračka misija daje Asadu više vremena da eliminiše svoje protivnike.

Neki žele povećati pritisak na Asada da bi okončao 10-mjesečno krvavo gušenje protesta u kojima je od marta prošle godine stradalo oko 5.500 osoba.

Drugi su zabrinuti da bi se slabljenjem Asada mogla izazvati još veća kriza u Siriji, jer pod Asadovom vladavinom postoji veliki broj vjerskih i etničkih saveza.

Neki su zabrinuti da bi ih vlastiti sunarodnjaci mogli ugroziti ako se Asad svrgne.