Svijet
0

Komisija za evropske integracije Parlamenta BiH mora biti aktivnija

FENA
Zamjenik direktora Generalne direkcije Evropske komisije za proširenje Jan Truszczynski prezentirao je danas redovni Godišnji izvještaj o napretku BiH u procesu evropskih integracija za 2007. članovima Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH.

On je kazao da je BiH učinila određene pomake naprijed u procesu evropskih integracija, ali je mogla učiniti mnogo više. Prema njegovim riječima, mnogo vremena je izgubljeno uzalud, reformski procesi su usporeni, a u određenim oblastima reforme su potpuno stale i ne pomjeraju se naprijed.

Govoreći o radu Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH, kazao je da nije dovoljno aktivna, a napomenuo je i to da je saradnja između parlamenta i Vijeća ministara neadekvatna te da ne postoji koordinacija između države i entiteta kada je u pitanju usvajanje zakonskih projekata.

Napomenuo je da svi pojedinačno i zajedno trebaju razmisliti šta su mogli učiniti da izvještaj bude bolji, odnosno šta mogu učiniti da naredni izvještaj bude bolji. Prema njegovim riječima, treba potencirati pitanja koja se tiču evropskih integracija, utjecati na poboljšanje komunikacije između parlamenta i entiteta kada je u pitanju usvajanje zakona te utjecati na vladu da bolje radi, odnosno da brže predlaže zakone koji se tiču evropskih integracija.

Naveo je neka od pitanja kao što su uspostava jedinstvenog ekonomskog prostora, jedinstvenog sistem socijalnog, odnosno zdravstvenog osiguranja i neophodnost postojanja državnog zakona koji regulira oblast lijekova, odnosno sigurnost hrane.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Halid Genjac je kazao da prezentirani izvještaj govori na kritički način o mnogim institucijama, ali i o radu ove komisije.

„Kao što je i Truszczynski naveo, kritičke navode iz izvještaja ne treba shvatiti kao puku kritiku. To je pokušaj Evropske komisije da se pomogne institucijama u BiH i samoj Komisiji za evropske integracije i mi to tako i razumijemo“, kazao je Genjac.

Istaknuo je da postoji prostor da se Komisija za evropske integracije aktivira na onim pitanjima koja ne ovise direktno od postojećeg konteksta koji karakteriše blokada.

„Tu mislim na pitanje jedinstvenog ekonomskog prostora, pitanje ujednačavanja socijalne politike na prostoru cijele BiH i jedinstvene politike u regulaciji bankarstva itd. Mislim da tu postoji i dovoljna spremnost entitetskih vlada i entitetskih parlamenata i samih entiteta da se ispoštuju određeni standardi“, kazao je Genjac.

Dodao je da Komisija za evropske integracije nakon iščitavanja izvještaja mora krenuti rješavati jedno po jedno pitanje bez ambicija da rješava ona pitanja koja se ipak moraju riješiti na drugi način.