Afganistan
0

Komisija i predsjednik protiv ponavljanja izbora

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Afganistanska izborna komisija pokušava blokirati ponavljanje nedavno održanih predsjedničkih izbora – na čiji se rezultat još čeka, javlja u ponedjeljak iz Kabula londonski The Guardian.

Objašnjava se da komisija, koja je odgovorna za izbore, u cjelini pokušava spriječiti komisiju za izborne žalbe, tijelo koje uživa podršku Ujedinjenih nacija, da izbaci kao nevažeće dovoljan broj glasova – koji bi iznudio ponavljanje glasanja.

Nezavisna izborna komisija važi za jako naklonjenu aktuelnom predsjedniku Hamidu Karzaiju, piše Guardian, a u nedjelju je uspjela blokirati planirano objavljivanje rezultata istrage žalbene komisije o izbornim neregularnostima.

Umjesto 55 posto osvojenih glasova, koliko mu daju preliminarni rezultati, Karzai bi mogao ostati s upola manje glasova ako se odbace oni u čiju regularnost sumnja žalbena komisija.

Karzai je protiv ponavljanja izbora a u subotu se sastao s američkim senatorem Johnom Kerryjem, nakon čega je njegov kabinet saopćio je bilo "političkog miješanja izvana" u istragu o izbornoj prevari – javlja dopisnik Guardiana iz Kabula.

Dnevnik The Independent je u ponedjeljak jedan od redakcijskih komentara naslovio "Afganistanu je potrebna legitimna vlada" – dok u podnaslovu upozorava da dokazi o izbornoj prevari ne smiju biti gurnuti pod tepih.

The Times istim povodom piše da slabi američka podrška Karzaiju jer on nije u stanju prihvatiti, ni šezdeset dana nakon izbora, da je pri glasanju bilo namještanja rezultata u njegovu korist.

List opisuje saopćenje šefa kabineta Bijele kuće Rahma Emanuela o Afganistanu kao do sada najjače upozorenje predsjedniku Karzaiju – da ne može računati na nastavak američke podrške ne prihvati li da su mu neregularni izbori puni prevara ozbiljno potkopali autoritet.