Svijet
0

Komemorativni skup u povodu pogibije 7 vatrogasaca

FENA
U povodu tragične smrti sedmorice vatrogasaca na Kornatu danas je u šibenskom Kazalištu održan komemorativni skup kojemu su uz obitelji, prijatelje i kolege vatrogasce nazočni bili i predsjednik Republike Stjepan Mesić i premijer Ivo Sanader, uz druge predstavnike državnoga vrha, gradskih, općinskih, županijskih i crkvenih vlasti, te vatrogasne zajednice.

Predsjednik Mesić je, izražavajući najdublju sućut obiteljima stradalih vatrogasaca, uspoređujući tu tragediju s ljudskim gubicima u Domovinskom ratu, istaknuo kako je "u ratu gubitak ljudskih života imao cijenu očuvanja slobode i života drugih, no ovoga puta životi su izgubljeni u bespotrebnoj avanturi, jer ništa nije vrjednije od ljudskog života, ni najvrjednija materijana dobra, a kamoli trava ili koja god kuća. Samo je drugi ljudski život vrijedan života.".

Nažalost, naglasio je, zbog nesretnih okolnosti, ali i previda koji su počinjeni dogodila se ova tragedija koja će zauvijek obilježiti ne samo obitelji, ne samo vatrogastvo, nego i cijelu Hrvatsku, rekao je predsjednik.

"Riječ je o nezapamćenoj tragediji u povijesti hrvatskog vatrogastva. Ostajemo nijemi i teško je naći riječi utjehe i ohrabrenja", kazao je Mesić dodajući kako želi odati počast njihovoj spremnosti da se hrabro suoče s vatrenom stihijom.

Sada moramo kao država stati iza poginulih vatrogasca i pomoći njihovim obiteljima, rekao je. Ali, nastavio je, "ne smijemo zaboraviti ni preživjele da učinimo sve za njihov oporavak i da im osiguramo dostojanstven život nakon povratka u obitelji, ne jednokratno nego trajno, a cijelo društvo se mora na nov način organizirati protiv požara, prvenstveno prevencijom".

Ne manje je važno da se strože kažnjava piromane i neodgovorne osobe koje se doslovce igraju vatrom, ali treba poboljšati materijalne i organizacijske uvjete naših vatrogasaca, poručio je predsjednik Mesić.

Premijer Ivo Sanader istaknuo je kako nas bol i tuga ponovno zbližavaju, ali da je teško zamisliti patnju koja guši srca majki, očeva, supruga i djece poginulih. Obraćajući se obiteljima, rekao je da je ova strašna tragedija pogodila svakog čovjeka te da je s njima cijela Hrvatska.

"Još stojimo pred pitanjima koja traže odgovore", rekao je Sanader poručivši kako će se svi odgovori vezani uz uzroke ove strašne tragedije pronaći.

Vatrogasci su posebni ljudi koji ne odgovaraju samo na poziv zvona na akciju, već kao da odgovaraju na neki viši zov, a takvi su bili naši poginuli vatrogasci i svi koji ovog ljeta nisu odstupali u borbi s vatrenom stihijom.

"Ne dvojimo, stoga, oko potrebe njihove misije", naglasio je, "ali moramo pokazati snagu usred tuge i boli i naučiti pouku o ozbiljnosti požara kao ugroze ljudskih života i materijalnih dobara, ali i same nacionalne sigurnosti". Također, dodao je, moramo izvući i pouku u ozbiljnosti pristupu svakoj zadaći vatrogasaca.

Znamo da će život bez vaših najmilijih biti težak i da nema spomenika ni naziva vatrogasne postrojbe koji bi uklonili bol, ali će s nama ostati zauvijek i sjećanje na njih živjet će u našim srcima, poručio je Sanader.

Od sedmorice poginuli oprostili su se i načelnici i gradonačelnici Tisnog, Vodica i Šibenika, župan šibensko-kninski Goran Pauk, glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin te šibenski biskup Ante Ivas. Na komemoraciji su bili i potpredsjednici Hrvatskoga sabora Vesna Pusić i Darko Milinović.

Prije, tijekom i nakon komemoracije, članovi obitelji, rodbina i prijatelji poginulih vatrogasaca glasno su kroz plač negodovali prozivajući odgovorne u vatrogasnoj zajednici za tragediju i tražeći oštre kazne protiv onih koji su ih, kako su ustvrdili, poslali u smrt.

"To je ubojstvo", uzviknuo je jedan vatrogasac prozivajući na odgovornost županijskoga vatrogasnog zapovjednika Dražena Slavicu.

Skup je završen bez većih izgreda.

Prije komemoracije u šibenskoj je katedrali sv. Jakova služena misa zadušnica koju je, u nazočnosti državnoga vrha, predvodio biskup Ante Ivas.

Danas će sa šibenskoga groblja biti ispraćeni preminuli šibenski i tišnjanski vatrogasci, dok će posljednji ispraćaj za vatrogasce u Vodicama biti održan sutra.