Svijet
0

Komad pristaništa iz Japana doplutao do SAD-a

Klix.ba
Veliki komad pristaništa, koji se otkinuo iz japanske luke za vrijeme cunamija 2011. godine, je doplutao do američke zapadne obale, nakon što je prešao put od 8.000 kilometara. Komad pristaništa je isplivao na obalu u Portlandu.

Konstrukcija napravljena od betona, metala i guma, koja teži preko 165 tona, se pojavila na obali jugozapadno od Portlanda u Oregonu.

Olupina je testirana negativno na radijaciju, ali se vjeruje da je na njoj došlo nekoliko životinjskih vrsta, koje ranije nisu bile nastanjene u tim vodama.

Konstrukciju trenutno osigurava policija, dok ne bude odlučeno šta će biti urađeno s njom, prenosi BBC.

Boja na strukturi dugoj 20 metara, za koju se prvobitno mislilo da je ostatak broda, pokazuje da je došla iz luke Misawa, koja se nalazi u sjevernom Japanu. Trebalo joj je 15 mjeseci da pređe preko Pacifika.

Ovo pristanište je samo jedan od mnogih objekata, koji su do sada doplutali do obala Sjedinjenih Američkih Država. U aprilu je Obalna straža potopila japanski brod, koji je doplutao do Aljaske. Nakon toga je na obalama Kanade pronađen Harley-Davidson.

Prema procjenama japanskih naučnika, voda je odnijela oko 20 miliona tona krhotina. Većina je potonula na dno okeana, ali se vjeruje da još milioni tona plutaju na površini.

John Chapman, naučnik sa Univerziteta u Oregonu je rekao da stotine živih organizama donesenih u vode blizu američke obale, predstavljaju pravu prijetnju.

"To bi bilo kao kada biste bacili kuglu u kinesku radnju. Nešto će se polomiti. Pitanje je samo hoće li biti nešto skupo ili jeftino staklo. Teško je predvidjeti šta će se tačno desiti", kazao je Chapman.

Vlasnici luke u Misawi su rekli da ne žele da im pristanište bude vraćeno.