Svijet
15

Kolumbijski predsjednik novac od Nobelove nagrade daje žrtvama sukoba sa FARC-om

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Samo nekoliko dana nakon što je proglašen dobitnikom Nobelove nagrade za mir predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos obećao je novac donirati svojim sunarodnjacima koji su pogođeni sukobima sa pobunjenicima Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC).

Santos je kazao kako će nastaviti tražiti načine za uspostavljanje mira sa pripadnicima FARC-a, a milion dolara od Nobelove nagrade dat će Kolumbijcima u Bojayi koji se suočavaju sa najvećim konfliktom u posljednjih 50 godina.

Više od 10 ljudi smrtno je stradalo na zapadu Kolumbije sklanjajući se od borbi u crkvi, a predsjednik im je obećao da neće odustati od uspostavljanja mira iako su građani odbacili postignuti mirovni sporazum na nedavno održanom referendumu.

"Vi ste simbol patnje žrtava 52-godišnjeg rata i u centru ste rješenja ovog sukoba", kazao je okupljenima vidljivo dirnut Santos. "Žrtve su me naučile da sposobnost oprosta može nadmašiti mržnju i zlobu".

Od 81 kolumbijske opštine zahvaćene sukobima u 67 glasači su bili za mirovni sporazum, objavila je Fondacija za mir i pomirenje sa sjedištem u Bogoti.

Santos je nagrađen Nobelom prošlog petka, manje od sedmice nakon što je sa liderom FARC-a Timochenkom potpisao mirovni sporazum od 297 stranica pred više svjetskih lidera.

Odbacivanje sporazuma na referendumu iznenadilo je čak i vladine oponente, prenosi Guardian.

U toku posjete Bojayi, Santos je prisustvovao misi u crkvi koja je obnovljena nakon rušenja minobacačkim projektilima. Stanovnici ovog mjesta darovali su mu repliku kipa Isusa Krista okrnjenu u napadu. Za ovaj dar predsjednik je rekao da vrijedi kao Nobelova nagrada i da će ga dodatno poticati da radi na pronalasku rješenja za provedbu mirovnog sporazuma.

"Neću odustati nijedne sekunde u traženju mira", obećao im je.

Novac koji bude donirao bit će usmjeren na infrastrukturne projekte i grupe ugroženih.

Lideri FARC-a dvaput su posjetili Bojayu i tražili oprost i razgovor sa vođama zajednice kako bi pomogli da se grad obnovi.

Nobelova nagrada za mir onome ko je osvoji donosi osam miliona norveških kruna ili oko 930.000 američkih dolara. Ceremonija dodjele bit će održana 10. decembra u Oslu.