Miami
0

Kolumbijski narko diler osuđen na 45 godina zatvora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan od najozloglašenijih kolumbijskih narko dilera Diego Montoya osuđen je u Sjedinjenim Američkim Državama na 45 godina zatvora.

Montoya, nekadašnji vođa kartela Norte del Valle u sudu u Miamiju izvinio se žrtvama nasilja povezanim s krijumčarenjem droge.

"Došao sam do zaključka da ne postoji ništa što bih mogao uraditi da bih popravio strašnu štetu koju sam načinio", rekao je Montoya, a prenio list Miami Herald u srijedu.

"Iskreno se nadam da će moja porodica odahnuti, kao i porodice žrtava i da će njihova noćna mora konačno biti okončana", prenio je Reuters.

Montoya se, priznajući krivicu, složio s visinom kazne, a sporazum o ekstradiciji između SAD-a i Kolumbije zabranjuje smrtnu kaznu.

Poznat i kao Don Diego ili Bos bosova, Montoya je postao milijarder kada je narkokartel Norte del Valle pretvorio u organizaciju koja je u SAD-u, između 1990. i 2004. prokrijumčarila više od 500 tona kokaina, čime je zamijenila do tada vodeći kolumbijski kartel Cali.

U dvogodišnjim sukobima između Montoye i vođe još jednog kartela Wilbera Varela, između 2003. i 2005. poginulo je više stotina ljudi, saopćili su tužitelji.

Montoya (48) nalazio se jedno vrijeme na listi od 10 najtraženijih ličnosti Federalnog istražnog biroa (FBI), odmah iza Osame bin Ladena, vođe međunarodne terorističke mreže Al-Qaide.

Kolumbijska policija je Montoyu uhapsila 2007. kada ga je pronašla u jarku, odjevenog samo u gaće, prenijela je britanska novinska agencija.

Montoyin brat Eugenio Montoya Sanchez osuđen je u aprilu pred sudom u Miamiju na 30 godina zatvora.