Darovali im divovsko božićno drvo
0

Kolumbijska vojska poziva pobunjenike da slave Božić

Sarajevo-x.com
Kolumbijska vojska je objavila da je instalirala divovsko božićno drvo na području koje drže pobunjenici, kako bi potaknula gerilce na demobilizaciju. Specijalne snage postavile su drvo visoko 25 metara sa 2.000 sijalica u srcu njihove teritorije, javio je BBC.

Pokretni senzori će učiniti da se sijalice upale kad gerilci budu tuda prolazili. Vojska je najavila kako će postaviti stabla u još devet pobunjeničkih zona kako bi raširila poruku da je Božić te da treba stati s oružanom borbom.

Kolumbijska vlada je podsjetila kako se više od 2.000 gerilaca demobiliziralo ove godine pod specijalnim uslovima kojima im je zagarantovan oprost i data mogućnost da se vrate civilnom životu.

"Operaciju Božić" provodi elitna jedinica uz pomoć Blackhawk helikoptera. Uz svjetla, božićno drvo je ukrašeno parolama: "Demobilizirajte se, na Božić sve je moguće" i "Ako Božić može doći do džungle, možete i vi doći kući".

Ljevičarska pobunjenička grupa FARC pretrpjela je teške gubitke u posljednjih nekoliko godina, a ubijeno je i nekoliko njihovih najboljih zapovjednika. Hiljade gerilaca su zarobljeni, ubijeni ili su napustili pobunjeničke redove. Ali, pobunjenici još uvijek imaju hiljade boraca te su i dalje veoma moćni u nekim ruralnim područjima.