Svijet
4

Kolumbijci glasali protiv mirovnog sporazuma sa FARC-om

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Kolumbijci su odbili mirovni sporazum sa pobunjenicima FARC-a. Oko 50,24 posto građana te zemlje glasalo je protiv.

Građani su pozvani da se izjasne da li prihvataju mirovni sporazum potpisan s gerilskom organizacijom Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARC), što je uslov da stupi na snagu sporazum kojim se zatvara više od 50-godišnji sukob u zemlji.

Gotovo 34,9 miliona birača pozvani su da odgovore sa "Da" ili "Ne" na pitanje "Da li podržavate finalni sporazum o okončanju sukoba i izgradnji trajnog i stabilnog mira?", što je naslov dokumenta od 297 strana koji je rezultat četiri godine pregovora.

Pobunjenici FARC-a pristali su da odlože svoje oružje kako se pridruže političkom procesu.

Predsjednik Kolumbije Juan Manuel Santos pozvao je sugrađane da traže inspiraciju od indijskog vođe za nezavisnost Ghandija kada budu glasali o sporazumu da se okonča dugi sukob u zemlji.

"Mi u Kolumbiji moramo usvojiti ovu kulturu nenasilja. Svi možemo biti učesnici ove historijske promjene koja se događa i našoj zemlji", rekao je Santos danas kada je glasao blizu predsjedničke palate u Bogoti.

Sporazum s FARC-om trebao je okončati najduži oružani sukob u Americi, u koji su tokom decenija bile uključene razne gerilske grupe ekstremne ljevice, paravojne milicije ekstremne desnice i sigurnosne snage. U tim sukobima poginulo je više od 260.000 ljudi, 45.000 je nestalo, a 6,9 miliona je raseljeno.

Santos je poručio kako nema plana "B" ako referendum ne uspije.