Predizborni rat
0

Kolumbija: ubijeno 36 kandidata za predstojeće lokalne izbore

FENA
Najmanje 36 kandidata za predstojeće lokalne izbore u Kolumbiji 30. oktobra ubijeno je, kao i 13 aktivista, saopćila je nezavisna Izborna posmatračka misija (IPM).

Uz prijetnje, napade i otmice ukupno je registrovano 138 incidenata na 100.000 registrovanih kandidata za lokalne organe vlasti u posljednje tri sedmice, što je više nego udvostručen broj takvih incidenata u odnosu na ukupno trajanje kampanje na prethodnim lokalnim izborima 2007. godine kada je ubijeno 14 kandidata, navodi se u saopćenju, prenosi Reuters.

Nasilje uoči održavanja lokalnih izbora je "podsjetnik" da Kolumbija tek treba da se u potpunosti odrekne svoje krvave prošlosti, čak iako kolumbijski narod ima velike koristi od stranih investicija i naftnog i rudarskog buma.

Strane investicije u Kolumbiju u prva tri tromjesečja ove godine dostigle su 10,8 milijardi dolara, godišnji prihod od turizma je udvostručen, a američki Kongres odobrio je trgovinski paket s Kolumbijom koji je odgađan djelimično zbog nasilja u toj latinoameričkoj zemlji.