Svijet
0

Kolumbija i Venecuela obnovile diplomatske odnose

FENA
Juan Manuel Santos (Foto: AP)
Juan Manuel Santos (Foto: AP)
Kolumbijski predsjednik Juan Manuel Santos i venecuelanski predsjednik Hugo Chavez obnovili su prekinute diplomatske odnose.

Čelnici dviju zemalja susreli su se u kolumbijskom gradu Santa Marta, gdje je za mjesto sastanka simbolično odabrana villa San Pedro Alejandrino, posljednje boravište Simona Bolivara, borca za neovisnost tadašnjih španskih kolonija, koji je rođen u Venecueli, a težio je ujedinjenju svih južnoameričkih država.

"Odlučili smo okrenuti novu stranicu i pogledati u budućnost", rekao je nakon sastanka Santos koji je u subotu preuzeo dužnost kolumbijskog predsjednika.

Rezultat sastanka ocijenio je vrlo pozitivnim i dodao da su odlučili ponovno uspostaviti diplomatske odnose.

"Računajte na moje prijateljstvo i naklonost cijele Venecuele", rekao je Santosu predsjednik Venecuele Chavez.

Dvojica predsjednika postigli su niz dogovora, uključujuči i osnivanje tijela za sigurnost granice.

"Venecuelanski predsjednik složio se da se plati dug kolumbijskim izvoznicima", rekao je Santos. Taj dug procjenjuje se na oko 800 miliona američkih dolara.

U središtu posljednjih neslaganja između dviju zemalja bile su tvrdnje Bogote da Chavez pruža sklonište kolumbijskim pobunjenicima te venecuelanski prigovori Kolumbiji zbog dogovora da američka vojska korisiti njene vojne baze.

Venecuela je prvo zamrznula odnose s Kolumbijom a zatim ih je potpuno prekinula 22. jula pošto je bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe ustvrdio kako ima dokaze da Venecuela pruža utočište za 1.500 gerilaca revolucionarne marksističke pobunjeničke grupe iz Kolumbije (FARC).

Novi kolumbijski predsjednik Santos je u subotu na preuzimanju dužnosti poželio "direktan i otvoren dijalog" s Venecuelom u svrhu okončanja krize.