Svijet
0

Kolumbija: FARC oslobodio dvije taokinje

FENA
Glavna kolumbijska gerilska grupa Revolucionarna garda Kolumbije (FARC), oslobodila je u četvrtak bivšu predsjedničku kandidatkinju Klaru Rojas (44) i bivšu poslanicu Consuelu Gonzalez (57) i predala ih venecuelanskom predsjedniku Hugi Chavezu.

Rojas i Gonzalez su bile u rukama pripadnika FARC-a više od šest godina, zajedno sa još nekoliko stotina civila i kolumbijskih zvaničnika, prenijela je agencija Reuters.

Ranije tokom dana su u kolumbijski grad San Jose del Guaviare stigla dva venecuelanska helikoptera, u drugom pokušaju da osiguraju oslobađanje talaca.

Chavez je u srijedu izjavio da će helikopteri poletjeti ka kolumbijskoj provinciji Guaviare i kako on očekuje da Rojas i Gonzalez budu oslobođene u četvrtak, budući da su mu pripadnici FARC-a dali koordinate pomoću kojih će ih pronaći.

Kolumbijska vlada je ranije dala punomoć misiji i naredila suspenziju vojnih operacija u južnoj kolumbijskoj provinciji Guaviare.

Rojas je bila saradnica kolumbijske političarke Ingrid Betancourt koja je oteta u isto vrijeme kad i Klara, februara 2002. godine.

FARC je počeo djelovati 1960. godine kao Komunistička seljačka vojska a danas se bavi otmicama i trgovinom droge.

Rojas je oteta 2002. godine, a Gonzalez na jugu Kolumbije 2001. godine, podsjetile su agencije.

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe je potvrdio da pripadnici FARC-a u zarobljeništvu drže 750 ljudi, uglavnom siromašnih seljaka, ali i političara, radi uzimanja otkupa.